Ekonomija

MMF predviđa Njemačkoj osjetniji rast

Autor: Biznis.ba
MMF predviđa Njemačkoj osjetniji rast
Foto: Arhiv

Međunarodni monetarni fond (MMF) sada procjenjuje da će njemačka ekonomija rasti znatno bržim tempom u sljedeće dvije godine, nakon krhkih 0,2 posto u 2024. Njemačka je ove godine na začelju vodećih zapadnih ekonomija u smislu brzina rasta.

Sljedeće i 2026. godine njemačka bi ekonomija trebala rasti po stopi do 1,5 posto, predviđa MMF. Njemačka je prošle godine bila u recesiji, navodi se u novom izvještaju.

Već ove godine MMF u Njemačkoj očekuje realni rast plata, značajno obuzdavanje inflacije, a time i oporavak domaće potrošnje.

Nakon toga, prema procjeni Fonda, 2025. slijedi povratak povjerenja i još snažniji poticaj lične potrošnje, jednog od stupova njemačke ekonomije.

Dodatni poticaj vjerovatno će dati relaksacija monetarne politike Evropske centralne banke, odnosno snižavanje ključnih kamatnih stopa. Međutim, izazovi ostaju - prije svega, starenje domaćeg stanovništva, spor rast produktivnosti i slaba klimatska tranzicija, prenosi SEEbiz.

MMF preporučuje njemačkoj vladi da poveća javna ulaganja i smanji birokraciju.

Osim toga, nedostaje mjesta za brigu o djeci i slobodnih uglavnom žena za ulazak na tržište rada. Poželjna je bliža ekonomska saradnja s evropskim partnerima, primjerice objedinjavanjem tržišta kapitala.

Međutim, za većinu tih mjera potrebno je više novca, upozorio je MMF, ponovno pozivajući Njemačku na reformu tzv. kočnice javnog duga.

Primjerice, povećanjem dopuštene stope zaduživanja za jedan postotni bod bruto domaćeg proizvoda, država bi otvorila znatan prostor za ulaganja - iako nedovoljno za sve potrebe.

MMF je također pozvao vladu da ukine subvencije i porezne olakšice za sve aktivnosti koje otežavaju postizanje klimatskih ciljeva, kao i da prilagodi granicu umirovljenja dužem životnom vijeku.