inflatorna dinamika

Nakon konstantnog porasta, inflacija u Turskoj popušta

Autor: Biznis.ba
Nakon konstantnog porasta, inflacija u Turskoj popušta
Foto: Unsplash

Godišnja inflacija u Turskoj pala je u junu nakon sedam mjeseci uzastopnog jačanja.

Dosegla je 71,60 posto, nakon vrhunca od 75,45 posto u svibnju. Pad inflatorne dinamike bio je veći od očekivanja analitičara.

Prema podacima turskog Ureda za statistiku, na rast cijena najviše su utjecale više cijene obrazovanja, nekretnina i usluga u hotelima i restoranima, sažela je francuska novinska agencija AFP.

"Proces dezinflacije je počeo", napisao je turski ministar finansija Mehmet Simsek na mreži X.

Rast potrošačkih cijena, potaknut deprecijacijom turske lire, iznosio je 1,64 posto na mjesečnom nivou. U maju je mjesečni rast inflacije iznosio 3,37 posto.

Ekonomist Capital Economicsa William Jackson rekao je za AFP da je pad inflacije u Turskoj u junu bio veći od očekivanog, označavajući početak nove faze popuštanja inflacije. Analitičari su očekivali godišnji rast potrošačkih cijena od 72,60%.

Turska se bori s visokim troškovima života, što je natjeralo predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da odustane od svog protivljenja povećanju kamatnih stopa u borbi protiv inflacije.

Turska centralna banka, koja očekuje da će inflacija pasti na 43,5 posto do kraja ove godine i 25,5 posto do kraja iduće godine, počela je dizati ključnu kamatnu stopu prošlog juna, postupno je podižući s 8,5 posto na 50 posto.