savezni zavod za statistiku

Njemačka bilježi značajan pad izvoza u zemlje van EU

Autor: Biznis.ba
Njemačka bilježi značajan pad izvoza u zemlje van EU
Foto: Ilustracija

Vrijednost njemačkog izvoza u zemlje van Evropske unije je, prema preliminarnim podacima, u junu iznosila 58 milijardi eura, što je za 4,5 posto manje u odnosu na isti mjesec lane i za 2,6 posto manje u odnosu na maj, objavio je njemački Savezni zavod za statistiku (Destatis).

Najvažniji partner Njemačke u izvozu su u junu bile Sjedinjene Američke Države pošto je na američko tržište izvezena roba za 13 milijardi eura, ali izvoz u SAD je ipak opao za 6,2 posto u odnosu na jun 2023. godine.

Vrijednost njemačkog izvoza u Kinu je opala za 9,9 posto međugodišnje na osam milijardi eura, izvoz u Veliku Britaniju za 3,7 posto na 6,5 milijardi eura, a eksport u Rusiju za 27,1 posto na 500 miliona eura.

Destatis je početkom mjeseca objavio da je trgovinski suficit Njemačke u maju porastao na 24,9 milijardi eura pošto je izvoz mjesečno pao za 3,6 posto, a uvoz za 6,6 posto.

Tom prilikom je navedeno da njemački izvoz u zemlje van EU iznosi 59,4 milijarde eura, što je za 4,9 posto manje u odnosu na april.