Bundesbank

Njemačka ekonomija polako se oporavlja

Autor: Biznis.ba
Njemačka ekonomija polako se oporavlja
Foto: Unsplash

Bundesbank kaže da se njemačka ekonomija polako oporavlja nakon dvije slabe godine, potaknuto porastom privatne potrošnje i većim izvozom u drugoj polovici godine.

Predsjednik Bundesbank Joachim Nagel dodatno je u petak rekao o najnovijoj polugodišnjoj ekonomskoj prognozi centralne banke: "Privatna domaćinstva imaju koristi od naglog rasta plata, postupnog pada inflacije i stabilnog tržišta rada."

Njemačka je u prvom tromjesečju ostvarila rast od minimalnih 0,25 posto zahvaljujući izvozu i povećanim građevinskim investicijama.

No, za cijelu 2024. Bundesbank očekuje rast njemačke ekonomije od 0,3%.

U decembru se još uvijek predviđao rast realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,4%.

Ekonomisti centralne banke očekuju nešto snažniji rast od 1,1 posto u srednjem roku, 2025. godine i 1,4 posto 2026. godine.

Stopa inflacije u Njemačkoj nastavlja padati, iako nešto sporije. Bundesbank očekuje inflaciju od 2,8% ove godine i 2,7% u 2025., na temelju Harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena (HICP), mjere inflacije eurozone i Evropske unije.

To je neznatno više od proračuna Bundesbanke iz decembra od 2,7% za 2024. i 2,5% za 2025., prenosi SEEbiz

Prognoza Bundesbanke o inflaciji za najveću evropsku ekonomiju za 2026. ostaje nepromijenjena na 2,2%.

"Posebno cijene energije i hrane značajno padaju ove godine", rekla je banka. "Međutim, inflacija se pokazala tvrdoglavom, posebno u uslugama. Nagli rast plata i posljedični pritisak na troškove ovdje igraju važnu ulogu."