ig metall

Njemačka industrija u problemu, najveći sindikat traži povećanje plata od 7 posto

Autor: Biznis.ba
Njemačka industrija u problemu, najveći sindikat traži povećanje plata od 7 posto
Foto: Arhiv

Najveći njemački industrijski sindikat IG Metall zahtijevao je povećanje plata od 7% za skoro četiri miliona radnika u automobilskoj, električnoj i metalskoj industriji u zemlji, pošto su jučer započeli pregovori.

Sindikat je rekao da je spreman na štrajk uporedo sa pregovorima, potencijalno stvarajući veći pritisak na proizvođače koji su već suočeni sa pretnjom deindustrijalizacije, dok se najveća evropska ekonomija bori da ostane konkurentna kao poslovna lokacija.

Poslodavci koji učestvuju u pregovorima uključuju neka od velikih imena njemačke industrije, kao što su Siemens, Mercedes-Benz i BMW prenosi Reuters.

IG Metall poziva na povećanje od 7 posto za oko 3,9 miliona zaposlenih tokom perioda od godinu dana i dodatnih 170 EUR mjesečno za pripravnike, ukazujući na više troškove života u evropskoj najvećoj ekonomiji.

Njemačka Bundesbanka projektuje da će inflacija doći na 2,8 posto ove godine sa prošlogodišnjih 6 posto.

Poslovno udruženje BDI je izjavilo da je oko 20% industrijskog stvaranja vrijednosti u Njemačkoj ugroženo, navodeći visoke cijene energije, nedostatak radne snage i manjak investicija.

Sindikati bi mogli da pozovu na štrajkove od 29. oktobra, kada ističe dogovor koji isključuje takve akcije.