fzs

Njemačka: Inflacija u maju porasla prvi put ove godine

Autor: Biznis.ba
Njemačka: Inflacija u maju porasla prvi put ove godine
Foto: Unsplash

U maju je inflacija u Njemačkoj porasla prvi put ove godine. Potrošačke cijene bile su za 2,4 posto više nego u istom mjesecu 2023. godine, objavio je u srijedu Federalni zavod za statistiku.

Zavod je tako potvrdio preliminarne podatke.

Stopa inflacije ponovno lagano raste, uglavnom zbog kontinuiranog rasta cijena usluga, objasnila je ravnateljica instituta Ruth Brand (Rut). Cijene energenata i hrane, s druge strane, smanjile su ukupnu inflaciju od početka godine.

Inflacija je još u aprilu bila 2,2 posto niža u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Potrošači su u maju usluge plaćali 3,9 posto više. Konkretno, cijene osiguranja su porasle za 13 posto. Usluge socijalnih ustanova poskupjele su za 7,7 posto, dok su cijene u restoranima skočile za 6,9 posto.

Hrana je poskupjela 0,6 posto više nego u istom mjesecu 2023. U godinu dana mliječni proizvodi pojeftinili su 5,1 posto, a svježe povrće 3,5 posto. Masnoće i jestiva ulja su, pak, osjetno poskupjeli, za 8,4 posto. Maslinovo ulje poskupilo je čak 48,5 posto.

Energetika je pojeftinila za 1,1 posto, iako se od 1. aprila na prirodni plin i grijanje ponovno primjenjuje redovna stopa PDV-a od 19 posto. Kako bi ublažila visoke cijene energenata zbog ruske agresije na Ukrajinu, Vlada je privremeno smanjila PDV na sedam posto.

U odnosu na april potrošačke cijene porasle su za 0,1 posto, prenosi SEEbiz.

Ekstremno visoke stope inflacije u posljednje dvije godine u Njemačkoj sada su sigurno gotove.

Vodeći instituti za ekonomska istraživanja očekuju da će prosječna godišnja inflacija u najvećem evropskoj ekonomiji značajno pasti, na 2,3 posto, nakon prošlogodišnjih 5,9 posto.