paket pomoći

Njemačka izdvaja 200 miliona eura za brodogradilište Meyer Werft

Autor: Biznis.ba
Njemačka izdvaja 200 miliona eura za brodogradilište Meyer Werft
Foto: X.com

Njemački parlament odobrio je paket pomoći za posrnulo brodogradilište Meyer Werft, a finansijsku pomoć sprema i vlada Donje Saske, pripremajući teren za privremeno državno preuzimanje vlasničkog udjela, prema navodima izvora u vladinim krugovima.

Odbor za proračun njemačkog parlamenta odobrio je vladino ulaganje od 200 miliona eura u Meyer Werft radi stabilizacije poslovanja.

I savezna zemlja Donja Saska, u kojoj se brodogradilište nalazi, planira izdvojiti 200 miliona eura za spašavanje, a njezini zakonodavci tek trebaju odobriti paket.

Savezna država i Donja Saska postale bi time vlasnici ukupno 80,8 posto udjela u posrnuloj firmi, a obitelj Meyer zadržala bi udio od 19,2 posto, prenosi Financije hr.

I savezna i vlada Donje Saske osigurat će kreditna jamstva od oko milijardu eura kako bi Meyer Werft mogao dovršiti naručene brodove.

Brodogradilište je najpoznatije po gradnji velikih brodova za krstarenja, prenosi Hina, a zapalo je u ozbiljne finansijske probleme u pandemiji jer su putovanja stala, dok ugovori o naručenom velikom broju brodova nisu pokrivali rast troškova.

U brodogradnji kupci većinom avansno plaćaju samo oko 20 posto cijene naručenog broda, što znači da brodogradilišta do dovršetka gradnje i plaćanja preostalog iznosa sama pokrivaju troškove kredita ili drugim oblicima finansiranja.

Meyer Werft priopćio je da do kraja 2027. mora prikupiti gotovo 2,8 milijardi eura za financiranje novih brodova, dodavši da mora postići dogovor s finansijerima do 15. septembra.