Više od 580 letova

Njemačka: Nova otkazivanja letova zbog štrajka

Autor: Biznis.ba
Njemačka: Nova otkazivanja letova zbog štrajka
Foto: Unsplash

U zračnim lukama u Hamburgu, Stuttgartu, Karlsruhe/Baden-Badenu, Kölnu i Berlinu počeo je jednodnevni štrajk sigurnosnog rukovodstva.

Prema udruzi aerodroma ADV, više od 580 letova vjerovatno će biti otkazano, a 90.000 putnika morat će promijeniti raspored letova, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

U petak će sigurnosno rukovodstvo također štrajkati u zračnim lukama u Hannoveru, Dortmundu, Weezeu, Dresdenu i Leipzigu, kao i ponovo u Karlsruhe/Baden - Badenu.

Na Verdijev poziv od jutros u minhenskoj zračnoj luci štrajkaju i zaposlenici u Službi za kontrolu rukovodstva i robe te Službi za kontrolu tereta. Štrajkat će do petka u 6 sati.

U najvećoj njemačkoj zračnoj luci u Frankfurtu danas i u petak neće biti štrajka sigurnosnog rukovodstva. Uprkos tome, moglo bi doći do kašnjenja i otkazivanja letova.

Kolektivno pregovaranje u području sigurnosti zračnog saobraćaja odnosi se na uslove rada oko 25.000 zaposlenika privatnih pružatelja zaštitarskih usluga. U ime njemačke savezne policije provjeravaju putnike, rukovodstvo i kofere na ulazima u sigurnosno područje, navodi dpa.