evropa

Njemačka očekuje skori pad inflacije na ispod dva posto

Autor: Biznis.ba
Njemačka očekuje skori pad inflacije na ispod dva posto
Foto: Unsplash

Inflacija je u posljednje dvije godine poharala Nemačku, ali sada mjesecima popušta, doduše uz povremene trzaje. Koliko je taj trend zapravo stabilan?

Ekonomisti uticajnog Instituta za ekonomska istraživanja Ifo očekuju da će inflacija u dogledno vrijeme splasnuti na manje od dva posto.

“Sve u svemu, stopa inflacije bi narednih mjeseci trebalo da spadne ispod praga od dva posto, cilja Evropske centralne banke (ECB)”, kazao je ekonomista Ifo Timo Volmershojzer.

On je ukazao kako je “prije svega, energija za potrošače znatno pojeftinila od prethodne godine”.

Ifo je u četvrtak objavio novo izdanje indeksa očekivanja u politici cijena njemačkih preduzeća. Istraživanje ukazuje da je avgustu manje preduzeća planiralo da podigne cijenu svojih proizvoda i usluga, pa je indeks pao sa 17,6 na 16,3 poena.

Tome su posebno doprinijeli industrija i uslužne djelatnosti povezane sa privredom. Nasuprot tome, u potrošačkim sektorima i građevinarstvu poskupljenje planiralo je nešto više firmi nego prethodnog mjeseca.

Njemački zavod za statistiku objavit će u četvrtak preliminarnu procjenu stope inflacije u avgustu, a ta procjena obično se podudara sa kasnijom konačno utvrđenim brojevima, prenosi Investitor me.

Kontinuirano povlačenje inflacije u Njemačkoj prekinuto je u julu, skokom međugodišnje stope poskupljenja na 2,3 posto, poslije 2,2 u junu i 2,4 posto u maju.