Evropa

Njemačka odobrila rebalans budžeta za 2023.

Autor: Biznis.ba
Njemačka odobrila rebalans budžeta za 2023.
njemacka novac

Njemačka je u petak odobrila rebalans budžeta za 2023, uz suspenziju samonametnute granice zaduživanja nakon što je prošlomjesečna odluka ustavnog suda poremetila vladine planove potrošnje.

Budžet je usvojen sa 392 glasa za i 274 protiv u donjem domu parlamenta. Nakon toga je i gornji dom bez primjedbi donio zakon o rebalansu budžeta.

Odluka o suspenziji dužničke kočnice zahtijevala je apsolutnu većinu u Bundestagu, a više od polovine poslanika glasalo je za. Za bilo je 414 glasova, 242 protiv i devet uzdržanih.

Vlada je pravdala suspenziju ustavom utvrđene kočnice duga, koja ograničava neto zaduživanje na 0,35% BDP-a, rekavši da je rat u Ukrajini predstavljao vanrednu situaciju.

Proteklih nekoliko sedmica vlada se trudila pronaći način da se prilagodi sudskoj presudi koja je blokirala prijenos neiskorištenih sredstava iz pandemije u zelena ulaganja, čime je napravljena rupa od 60 milijardi eura (65,76 milijardi dolara) u njenim finansijama.

Savezna vlada svojim rebalansom premašuje dozvoljeno zaduživanje po osnovu duga za 44,8 milijardi eura (49 milijardi dolara), uz planirano novo zaduživanje od 70,6 milijardi eura.

Od ove cifre, 43,2 milijarde eura namijenjeno je za subvencioniranje cijena energije za gas, daljinsko grijanje i električnu energiju. Oko 1,6 milijardi eura ići će u fond za pomoć stvoren za poplave u dolini Ahr 2021. godine.