Teška situacija

Njemačka privreda porasti će za samo 0,2 posto ove godine

Autor: Biznis.ba
Njemačka privreda porasti će za samo 0,2 posto ove godine
Foto: Unsplash

Njemačka privreda je paralisana i u 2024. će porasti samo 0,2% navodi se u danas objavljenoj prognozi Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Munchena.

Prema mišljenju stručnjaka, oporavak njemačke ekonomije će nastupiti kasnije nego što se očekivalo, a u 2025. godini će privreda te zemlje porasti za 1,5%

IFO je znatno korigovao naniže svoju zimsku prognozu ekonomskog rasta Njemačke u 2024. godini kada je predviđao privredni rast za 0,9%

Njemačka privreda je pala za 0,3% u četvrtom kvartalu 2023. godine, a posebno teška situacija vlada u proizvodnji i građevinarstvu, prije svega zbog nedostatka porudžbina, loših vremenskih prilika u decembru i izuzetno visoke stope obolijevanja zaposlenih.

Glavni pokazatelji koji su trenutno dostupni ne ukazuju na preokret negativnog trenda u njemačkoj ekonomiji na početku 2024. godine, prije svega zbog manjka narudžbina u svim privrednim sektorima, stalnih štrajkova i malog broja zaostalih porudžbina, prenosi B92.

Njemačka privreda će vjerovatno produžiti negativan trend i u sljedećem tromjesečju i pasti za 0,1% u poređenju sa prethodnim kvartalom, a primjetan ekonomski oporavak se očekuje tek u drugoj polovini godine, smatraju stručnjaci.

Inflacija u Njemačkoj će, prema očekivanjima Instituta za ekonomska istraživanja, pasti sa 5,9% u 2023. godini na 2,3% u 2024. i na 1,6% u 2025. godini. Bazna inflacija će, prema ekspertima, također pasti sa 6% u 2023. godini na 2,8% u 2024. i na 2,2% u 2025. godini.

IFO upozorava na brojne rizike koji bi mogli da poremete ovaj scenario, prije svega na kretanja cijena energenata, geopolitičke okolnosti i moguće oklijevanje Vlade Njemačke da sprovede neophodne reforme.