Po uzoru na Austriju

Njemačka regija uvodi novu obavezu za nezaposlene?

Autor: Biznis.ba
Njemačka regija uvodi novu obavezu za nezaposlene?
Foto: Unsplash

Njemačka savezna država Sjeverna Rajna-Vestfalija trenutno planira novu obavezu za nezaposlene, a mjera je namijenjena smanjenju dugotrajno nezaposlenih osoba, pišu njemački mediji.

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj raste, posebno na prelazu godine. Tako je i bilo i ove godine. Prema sadašnjim podacima, gotovo 2,8 miliona ljudi nema stalni posao, što je oko 189.000 više nego u isto vrijeme prošle godine.

Zavod za zapošljavanje neprestano razmišlja kako da smanji broj nezaposlenih. Savezna pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija trenutno planira novu mjeru koja se temelji na modelu iz Austrije, piše B92.

Ova nova obaveza za nezaposlene mogla bi da se suprotstavi trenutnoj teškoj ekonomskoj situaciji s nedostatkom kvalifikovanih radnika i mnogim mladim odraslim osobama bez osposobljavanja. Govori se o uvođenju garancija za obuku.

Prema tome, građani mlađi od 25 godina koji ne mogu sami da pronađu mjesto za obuku treba da završe desetonedeljnu obuku pripreme za karijeru, prenosi magazin Fenix.

U tom razdoblju Agencija za zapošljavanje nastoji da plasira učesnike kod odgovarajućih kompanija. Ako ne postoji dogovor između kompanije i mlade osobe, ona će započeti obuku unutar kompanije u obrazovnoj ustanovi.

Trenutno Sjeverna Rajna-Vestfalija još uvijek ispituje može li takva obaveza da se sprovede. Za razliku od Austrije, u ovoj zemlji trenutno postoji samo obavezno strukovno školovanje za mlađe od 18 godina bez ikakve obuke. S jedne strane, postoji nada da će ova mjera smanjiti nedostatak kvalifikovanih radnika.

Prema predviđanjima, uz pomoć garancije za obuku bilo bi moguće zaposliti do 20.000 novih kvalifikovanih radnika godišnje.

S druge strane, povećanje kvalifikacija za osposobljavanje mladih do 25 godina značajno bi olakšalo ulazak u radni život i ujedno smanjilo rizik od dugotrajne nezaposlenosti.