Evropa

Njemačka: Troškovi rada značajno porasli

Autor: Biznis.ba
Njemačka: Troškovi rada značajno porasli
Foto: Ilustracija

Troškovi rada u Njemačkoj su prošle godine značajno porasli, ali ni blizu tako naglo kao u, recimo, Hrvatskoj, Poljskoj ili Mađarskoj, pokazalo je istraživanje Instituta za makroekonomiju i ekonomska istraživanja (IMK).

S druge strane, cijena rada u Njemačkoj je znatno veća nego u tim zemljama.

U njemačkom privatnom sektoru troškovi rada porasli su pet posto, na prosječnih 41,90 eura po radnom satu, pokazalo je istraživanje koje je u utorak predstavio IMK.

Trošak rada je zbroj svih troškova poslodavca za sat rada zaposlenika. Osim plate, to uključuje socijalne naknade, osiguranje, naknadu za prijevoz i izvanredne isplate, primjerice za božićnice ili praznike.

Njemački troškovi rada su na petom mjestu u Evropskoj uniji, prenosi SEEbiz. Najviše su u Luksemburgu s 53,60 eura, u Danskoj su 50, a u Belgiji 46,90 eura.

Poslovanje je najjeftinije u Bugarskoj i Rumuniji, gdje ih sat rada zaposlenika košta 9,20 odnosno 10,80 eura. U Mađarskoj je ta cifra 13,30 eura.

Prosjek EU lani je bio 31,60 eura, 5,6 posto više nego 2022. godine.

IMK, inače blizak sindikatima, opisuje relativno strmo povećanje cijene rada u Njemačkoj kao "relativno neproblematično".

Bez toga bi inflacija prethodne dvije godine trajno smanjila kupovnu moć stanovništva, jednog od stupova domaće ekonomije, rekao je naučni direktor Instituta Sebastian Dullien.

Dulijen je dodao da očekuje i daljnje značajno povećanje plaća za oporavak domaće potražnje.

U članicama EU poput Poljske, Mađarske, Rumunije, Hrvatske i Bugarske stopa rasta troškova rada bila je znatno veća, od 13,9 posto u Hrvatskoj do 17,3 posto u Mađarskoj i Rumuniji.