službeni podaci

Njemački izvoz oružja na novom rekordu

Autor: Biznis.ba
Njemački izvoz oružja na novom rekordu
Foto: Unsplash

Njemački izvoz oružja dostigao je novi rekordni nivo drugu godinu zaredom, ponajviše zahvaljujući kontinuiranoj i rastućoj vojnoj pomoći Ukrajini, navodi Ministarstvo ekonomije.

Između 1. januara i 18. juna njemačka vlada odobrila je ukupan izvoz oružja u vrijednosti od najmanje 7,48 milijardi eura (8,01 milijardu dolara), što je 30% više u odnosu na prvu polovicu prošle godine, otkrilo je ministarstvo u odgovoru na upit zastupnice Sevim Dağdelen iz populističke Alijanse Sahra Wagenknecht.

Nekih 65% izvoza, vrijednog 4,88 milijardi eura, bilo je namijenjeno Ukrajini za podršku zemlji u njezinoj borbi protiv tekuće ruske invazije punog opsega pokrenute prije više od dvije godine.

Godine 2023. njemačka vlada postavila je novi rekord u izvozu oružja, prema službenim podacima, odobrivši prodaju u vrijednosti od 12,2 milijarde eura uglavnom zahvaljujući pomoći poslanoj Ukrajini.

Ove godine Saudijska Arabija se vratila među pet najvećih uvoznika oružja u nekoliko godina, nakon što je Berlin u velikoj mjeri obustavio izvoz oružja u bogatu zaljevsku državu zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija 2018., kao i zbog uključenosti Rijada u građanski rat koji bjesni u Jemenu, prenosi SEEbiz.

Khashoggi je brutalno ubijen u saudijskom generalnom konzulatu u Istanbulu od strane udarne jedinice.

Berlin je u međuvremenu ponovno ublažio svoja ograničenja na izvoz oružja u Saudijsku Arabiju, nakon što se Saudijska kraljevina povukla iz neprijateljstava u Jemenu.

Prema Ministarstvu ekonomije, Berlin je zemlji do sada ove godine odobrio prodaju oružja u vrijednosti od 132,48 miliona eura.

Ministarstvo je pak naglasilo da su ovlaštenja izdana isključivo za ili u vezi sa zajedničkim projektima s drugim partnerima iz EU ili NATO-a.

Preostalih pet najvećih primatelja njemačkog izvoza oružja su Singapur (1,21 milijarda eura), Indija (153,75 miliona eura) i Katar (100 miliona eura).