uprkos rastu u martu

Njemački izvoz oslabio u prvom kvartalu

Autor: Biznis.ba
Njemački izvoz oslabio u prvom kvartalu
Foto: Unsplash

Njemački izvoz porastao je u martu u odnosu na prethodni mjesec, iako prvo tromjesečje u cjelini pokazuje negativne brojke, prema preliminarnim podacima Saveznog ureda za statistiku.

Od januara do marta 2024. izvezena je roba proizvedena u Njemačkoj ukupne vrijednosti 402,2 milijarde eura (422 milijarde dolara), što je 1,1 posto manje nego u istom periodu prošle godine, objavio je ured u utorak.

Osobito je oslabilo poslovanje u Evropi: trgovina sa zemljama partnerima Evropske unije, najvažnijom prodajnom regijom za njemačku izvoznu industriju, u tromjesečnom je periodu pala za 0,6%.

Njemački izvoz u eurozonu čak je pao za 2,1% u roku od godinu dana.

Međutim, podaci za mart gaje nadu u preokret: nakon pada u veljači, izvoz je u martubio 0,9% veći nego u prethodnom mjesecu na 134,1 milijardu eura i 1,2% iznad nivoa iz marta 2023., prenosi SEEbiz.

Većina njemačkog izvoza u martu otišla je u SAD, ali je porasla i trgovina s partnerima iz EU.

Nedavni porast izvoza, zajedno s rastućim građevinskim investicijama, bio je razlog zašto je njemačka ekonomija u cjelini počela tekuću godinu s blagim rastom, priopćio je ured.

U martu je uvezena roba ukupne vrijednosti 111,9 milijardi eura, 0,3 posto više nego u februaru, ali 3,0 posto manje nego godinu prije.

Prema statističarima, uvoz u Njemačku je u prva tri mjeseca iznosio 331,8 milijardi eura, što je pad od 6,6 posto u odnosu na isti period prošle godine.