pod velikim pritiskom

Njemačkoj prijeti deindustrijalizacija

Autor: Biznis.ba
Njemačkoj prijeti deindustrijalizacija
Foto: Ilustracija

Njemačka kao ekonomsko središte pod većim je pritiskom nego ikada. Otprilike petina industrijske dodane vrijednosti u Njemačkoj je ugrožena, pokazalo je istraživanje Boston Consulting Groupa i Instituta njemačke ekonomije. 

U Njemačkoj su hitno potrebne promjene, rekao je u utorak u Berlinu Siegfried Russwurm, predsjednik Savezne udruge njemačke industrije (BDI), koja je naručila studiju.

Rizik od deindustrijalizacije zbog tihe migracije i zatvaranja, posebice mnogih srednjih poduzeća, kontinuirano raste i dijelom je već prisutan, istaknuo je Ruswurm.

Konkretno, kombinacija strukturnih problema koči njemačku ekonomiju. Brzi ekonomski programi nisu rješenje za to, ustvrdio je predsjednik BDI-a.

Kao ključne probleme izdvojio je skupe energente, veliku birokraciju te nedostatke u razvoju optičke mreže, stepenu obrazovanja i prometnoj infrastrukturi, prenosi SEEbiz. 

"Nedostatak volje za tržišno orijentiranim reformama paralizira firme", rekao je Ruswurm.

Prema studiji, kako bi Njemačka ostala konkurentna na međunarodnoj razini, potrebno je do 2030. godine uložiti 1,4 triliona eura u privatna i javna ulaganja. Više od dvije trećine tih ulaganja trebalo bi biti privatno, no nema ih dovoljno poticaja za njih još.

Russwurm je pozvao na "veliki zaokret" kako bi Njemačka ponovno mogla preuzeti vodeću poziciju u međunarodnoj konkurenciji i ostvariti ciljeve klimatski prihvatljive transformacije ekonomije. 

Njemačka ekonomija suočava se sa slabim rastom. Vlada radi na provedbi "inicijativa rasta" - na primjer poreznih poticaja za istraživanje. U planu je smanjenje birokracije.

No, BDI smatra da sve to nije dovoljno.