Loši odnosi

Nova mađarska ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

Autor: Biznis.ba
Nova mađarska ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda
Foto: Pexels

Mađarska vlada uvest će nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, rekao je danas ministar poljoprivrede Istvan Nagy.

Taj bi potez trebao zaštititi mađarske poljoprivrednike od kolebanja tržišta uzrokovanih jeftinijim ukrajinskim uvozom, prenosi Beta.

Nagy je rekao novinarima da je odluka Evropske unije iz 2022. da dopusti bescarinski uvoz iz Ukrajine, donesena kako bi se pomoglo ukrajinskoj privredi nakon ruske invazije, dovela do "prekomjerne ponude i značajno niskih cijena" na europskom poljoprivrednom tržištu.

Optužio je EU i Evropsku komisiju da ne štite evropske poljoprivrednike koji ne mogu konkurisati jeftinijim uvozom te je naveo da će Mađarska uvesti dodatne zaštite u okviru svoje nadležnosti, prenosi SEEbiz.

"Bruxelles i Evropska komisija izdali su mađarske poljoprivrednike i umjesto toga podupiru ukrajinske oligarhe", rekao je Nagy.

Mađarska nema dobre odnose sa susjednom Ukrajinom i jedna je od zemalja EU koja je Kijevu pružila najmanju podršku od početka ruske invazije.

Ubrzo nakon početka ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022., Mađarska je objavila da neće isporučivati oružje Kijevu niti dopustiti da se ono prebaci preko svoje istočne granice. Budimpešta se također usprotivila uvođenju sankcija Moskvi i zaprijetila blokiranjem finansijske pomoći EU Ukrajini.

Nagy je danas rekla da je vlada usvojila plan u pet tačaka za pomoć mađarskim poljoprivrednicima, koji uključuje zahtjev da prodavači i logističke firme prijavljuju mađarskoj vladi proizvode uvezene preko Ukrajine, bez obzira na njihovu zemlju porijekla.

Dodao je da se ograničenja odnose i na prerađene ukrajinske žitarice.

Mađarska je prošle godine zabranila uvoz 24 ukrajinska poljoprivredna proizvoda, ali je izjavila da će dopustiti njihov promet preko svog teritorija.

Zabrana se odnosila na žitarice, uljarice, brašno, jestivo ulje i nekoliko mesnih proizvoda. Vlada je prošli mjesec uklonila ukrajinski prirodni med s tog popisa.