Moskva

Novak: Nema potrebe da Rusija zabranjuje izvoz dizela

Autor: Biznis.ba
Novak: Nema potrebe da Rusija zabranjuje izvoz dizela
Agencije

Nema potrebe da Rusija zabranjuje izvoz dizela kako bi se uhvatila ukoštac s rastućim cijenama i mogućim nestašicama goriva nakon što su napadi dronova umanjili kapacitet prerade, izjavio je u petak potpredsjednik vlade Aleksandar Novak.

Obraćajući se novinarima, Novak je također kazao, bez detaljnijeg pojašnjenja, da projekat Arctic LNG 2 pod vodstvom Novateka, koji je započeo probnu proizvodnju u decembru, ostaje u pregovorima o isporuci ukapljenog prirodnog gasa (LNG) jer sankcije Zapada ometaju raspoloživost tankera za projekat.

Rusija se suočila sa naglim smanjenjem kapaciteta za preradu nafte, uslijed tehničkih prekida i napada dronovima. Zabranila je izvoz benzina na pola godine od 1. marta.

Kapacitet prerade koji je zatvoren zbog napada dronovima dostigao je 14 posto ukupnog kapaciteta za preradu nafte u Rusiji, sudeći po procjenama Reutersa. Ukupni dnevni kapacitet primarne prerade nafte u zemlji skočio je za oko trećinu u martu od februara, na 4,079 miliona metričkih tona.

Novak je rekao da su ostale rafinerije uspjele da povećaju proizvodnju, dok Vlada radi na pitanju isporuke goriva iz pogona zbog 'uskih grla' na željeznici.

Situacija na tržištu naftnih derivata danas je stabilna. Naše kompanije već su povećale opterećenje na raspoloživim kapacitetima. To je omogućilo više zaliha, uključujući benzin i dizel gorivo - kazao je Novak.

Govoreći o tehničkom kvaru u rafineriji Norsi, četvrtoj po obimu proizvodnje u Rusiji, Novak je kazao da bi neispravna turbina mogla nastaviti s radom za mjesec ili dva, prenosi Reuters.