poboljšano upravljanje

Podignut kreditni rejting Turske

Autor: Biznis.ba
Podignut kreditni rejting Turske
Foto: Unsplash

Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".

Suvereni kreditni rejting podignut je za dva stpena, s "B1" na "B3", što označava prvo povećanje Moody'sa za Tursku u više od decenija.

Kao razlozi navode se "poboljšanja u upravljanju, točnije odlučan i sve ukorijenjeniji povratak na ortodoksne monetarne politike, koje daju prve vidljive rezultate u smislu smanjenja velikih makroekonomskih neravnoteža u zemlji", navodi se.

Turska od prošle godine provodi strogu monetarnu i fiskalnu politiku kako bi se uhvatila u koštac s rastućom inflacijom.

"Moody's je po prvi put podigao naš kreditni rejting za dva stepena! Zahvaljujući programu koji provodimo, nakon 11 godina, Moody's je poboljšao kreditni rejting naše zemlje i zadržao pozitivne izglede", napisao je Şimşek na Twitteru, prenosi SEEbiz.

Iako su inflacija i domaća potražnja počele popuštati, očekuje se da će se inflatorni pritisci "značajno smanjiti u nadolazećim mjesecima i u 2025.", rekla je bonitetna agencija.

U junu je godišnja stopa inflacije u zemlji započela, kako se očekuje, stabilan pad, padajući više od očekivanog na 71,6% sa 75,45% u maju.

Agencija je također primijetila da turska centralna banka ubrzano povećava vjerodostojnost monetarne politike, što zauzvrat pomaže obnoviti povjerenje u tursku liru.