ekološke regulative

Poljska: Poljoprivrednici stupili u štrajk glađu

Autor: Biznis.ba
Poljska: Poljoprivrednici stupili u štrajk glađu
Foto: Arhiv

Pet poljskih poljoprivrednika stupilo je u štrajk glađu zbog ekoloških regulativa EU koje, kako navode, negativno utječu na njihovo poslovanje.

Poljoprivrednici u Poljskoj i drugim članicama EU protestuju u proteklih nekoliko mjeseci zbog jeftinijeg uvoza hrane iz Ukrajine i zabrana koje su im uvedene "Zelenim sporazumom" za borbu protiv klimatskih promjena.

Grupa od 14 poljoprivrednika upala je u parlament Poljske krajem prošle sedmice i danas su petorica koji su preostali u prostorijama najavili da neće konzumirati hranu dok im ne bude osiguran sastanak sa premijerom Donaldom Tuskom.

"Iznad svega štrajkujemo zbog poliike EU i danas krećemo u štrajk glađu", rekao je poljoprivrednik Jaroslav Zareba /37/.

Poljoprivrednici su ranije dobili ustupke od EU oko "Zelenog sporazuma" i od poljske administracije koja je najavila da će platiti 529 miliona dolara subvencija odštete za niske cijene žitarica, ali mnogi od njih tvrde da je to nedovoljno, prenose Nezavisne novine.

Zareba je istakao da "Zeleni sporazum" ima veliki utjecaj na poljoprivredu i da ima mnogo regulativa koje utječu na profitabilnost i cijenu proizvoda.

Zamjenik poljskog ministra poljoprivrede Michał Kołodziejczak istakao je da demonstranti u parlamentu ne predstavljaju većinu poljoprivrednika koji su objavili da prekidaju proteste zbog sprovedenih mjera za pomoć.