PMI

Poslovna aktivnost u eurozoni u aprilu rasla najbrže u gotovo godinu dana

Autor: Biznis.ba
Poslovna aktivnost u eurozoni u aprilu rasla najbrže u gotovo godinu dana
Foto: Pexels

HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog ekonomskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u aprilu s 50,3 iz marta, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.

To je bio njegov drugi mjesec iznad granice od 50 koja dijeli rast od kontrakcije i najviši od maja prošle godine.

Poslovne aktivnosti u eurozoni prošlog su se mjeseca proširile najbržim tempom u gotovo godinu dana jer je ponovno oživljavanje dominantne uslužne industrije u bloku više nego nadoknadilo dublji pad u proizvodnji, pokazalo je istraživanje u ponedjeljak.

HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za valutnu uniju, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog ekonomskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u aprilu s 50,3 iz marta, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.

To je bio njegov drugi mjesec iznad granice od 50 koja dijeli rast od kontrakcije i najviši od maja prošle godine.

"Pružatelji usluga sada su proširili svoju aktivnost već treći mjesec zaredom, stavljajući tačku na nedostatak dinamike uočen u drugoj polovici prošle godine", rekao je Cyrus de la Rubia, glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke.

PMI za usluge skočio je na 53,3 s 51,5, iznad prve procjene od 52,9 i najvišeg očitanja od prošlog maja, prenosi SEEbiz.

Sestrinsko istraživanje objavljeno prošli sedmice pokazalo je da se fabrička aktivnost u eurozoni pogoršala u aprilu, naglašavajući razlike između dva sektora.

Opći optimizam u pogledu godine koja je pred nama ostao je živ. Kompozitni indeks buduće proizvodnje samo je neznatno pao s 61,6 u martu – najviše od februara 2022. – na 61,6.

Sugerirajući da uslužne firme očekuju nastavak oporavka, povećale su broj zaposlenih najbržim tempom u gotovo godinu dana, s indeksom zaposlenosti koji se popeo na 53,5 s 52,3.

"Ohrabrujuće, zaposlenost se povećala bržom stopom, usklađujući se s porastom novih poslova i rastom knjige narudžbi, koja je doživjela najsnažniju ekspanziju u jedanaest mjeseci", dodao je de la Rubia.