berlinski proces

Postignuta saglasnost o deblokadi sporazuma o slobodnoj trgovini, CEFTA jača zapadni Balkan i Evropu

Autor: Biznis.ba
Postignuta saglasnost o deblokadi sporazuma o slobodnoj trgovini, CEFTA jača zapadni Balkan i Evropu
Foto: CEFTA

U okviru Berlinskog procesa u srijedu je postignut odlučujući napredak: šest zemalja zapadnog Balkana dogovorilo je način kako da okončaju dugogodišnji zastoj u saradnji u regionalnom sporazumu o slobodnoj trgovini CEFTA (Srednjoevropski sporazum o slobodnoj trgovini).

Ovaj dogovor označava važan korak ka stvaranju Zajedničkog regionalnog tržišta, koje ima za cilj promovisanje pristupanja zemalja regiona EU.

Njemački ambasador u Bosni i Hercegovini Thomas Fitschen, kazao je da je osjetio olakšanje nakon znatnog napretka u Berlinskom procesu, saopćeno je iz njemačke ambasade u BiH.

- Zajedno smo riješili čvor u CEFTA sporazumu o slobodnoj trgovini. Ovo je prekretnica koja će donijeti konkretna poboljšanja za ljude u regionu i ojačati našu zajedničku Evropu - izjavila je jučer savezna ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Reformom struktura odlučivanja unutar CEFTA-e donijeto je dvanaest važnih odluka koje otvaraju put bližoj ekonomskoj saradnji. Ova dešavanja su također od velike važnosti za plan rasta EU za Zapadni Balkan, prenosi Fena.

Sporazum predviđa, između ostalog, ukidanje geoblokiranja i olakšavanje razmjene roba i usluga. Time će se, između ostalog, olakšati i slanje paketa u prekograničnoj razmjeni, a napredak će se postići i u uvođenju lakših radnih dozvola.

Zvanična potvrda dogovora očekuje se na samitu Berlinskog procesa 14. oktobra u Berlinu, kojem će prisustvovati šefovi država i vlada država zapadnog Balkana, kao i predstavnici Francuske, Italije i Velike Britanije, saopćeno je iz njemačke ambasade u BiH.