čak do 7.000 eura

Radnici u Njemačkoj dobit će veće plate

Autor: Biznis.ba
Radnici u Njemačkoj dobit će veće plate
Foto: Pexels

Obračunom plata u maju u metaloprerađivačkoj i elektroindustriji u Njemačkoj radnici će trajno dobiti 3.3 posto više novca. U junu 2023. radnici su dobili rast plata od 5.2 posto. Oba povećanja plata dio su kolektivnog ugovora koji je dogovorio sindikat IG Metall 2022. godine.

Zbog povećanja mjesečnih plata i naknada za stručno usavršavanje povećavaju se i godišnje prigodne naknade poput regresa i božićnice, T-ZUG-a i T-Moneya koje su vezane za standardnu ​​mjesečnu platu.

Veće posebne isplate
Sljedeća posebna isplata - regres, koji je dostupan u maju ili junz zavisno o kompaniji - već se povećava, ali ne za 3.3 odsto, jer je osnovica za obračun plata za zadnja tri mjeseca.

Ali, ostale posebne isplate u 2024. - dodatna isplata (T-ZUG) u julu, kao i božićnica na kraju godine - biće veće za 3.3 odsto nego 2023. A od septembra kreću novi kolektivni pregovori oko daljih povećanja plata.

Znatno više novca u novčaniku
Uz postotna povećanja tarifa, IG Metall je također pregovarao o bonusu za kompenzaciju inflacije (IAP) od 3.000 evra neto u krugu kolektivnih pregovora 2022. godini.

Radnici su ovaj bonus dobili u dva dijela - početkom 2023. i početkom 2024. Pripravnici i dualni studenti primaju ili su primili ukupno 1.100 eura inflacijskog bonusa.

Povećanje tarifa i isplata bonusa za kompenzaciju inflacije jasno su vidljive u novčaniku radnika: u periodu do 30. septembra 2024., ugovor o tarifi za metal 2022. donio je neto povećanje od gotovo 7.000 eura za jednog, potpuno obučenog kvalifikovanog radnika (bruto mjesečno 3.500 eura, poreska klasa I), navodi Sindikat IG Metall, a prenosi Fenix magazin.

Počinje drugi krug kolektivnih pregovora
Važeći kolektivni ugovori o platama iz posljednjeg kolektivnog ugovora u spomenutim industrijama mogu se prvi put otkazati 30. septembra 2024. godine. To znači da IG Metall može pregovarati o novom povećanju plata za period koji slijedi.

Rasprava o zahtjevima već je počela. IG Metall ispituje mišljenje oko dva miliona radnika u 3.200 fabrika.