budućnost

Radnici u Njemačkoj mogu očekivati drastičan pad plata

Autor: Biznis.ba
Radnici u Njemačkoj mogu očekivati drastičan pad plata
Foto: Unsplash

Očekuje se da će plate u Njemačkoj drastično pasti u budućnosti jer će porezi vjerovatno enormno porasti, pišu njemački mediji.

Brojke pokazuju jasan trend – i on nije pozitivan za sve radnike. Stručnjaci vide jasan trend da će zaposleni uskoro imati još manje neto novca na svojim računima. Plate bi trebalo drastično da padnu. Za to su krivi stalno rastući porezi.

S obzirom na trenutnu situaciju, u kojoj su poskupjele najvažnije stvari u životu, treba uskladiti plate. I mnoge industrije popuštaju pod pritiskom i plaćaju svojim radnicima više novca.

Povećana je i minimalna satnica. Pa ipak, stručnjaci sada predviđaju da će plate u Njemačkoj drastično pasti. To je zbog stalno rastućih troškova, zbog kojih od bruto ostaje manje neto.

Smanjenje plata

Razlog za smanjenje plata nisu samo porezi u Njemačkoj. Drugi važan faktor su doprinosi za socijalno osiguranje, koji zapravo rastu svake godine.

Očekuje se da će stvari biti još gore u budućnosti. Udruženje PKV izračunalo je da bi prosječni doprinos za osiguranje dugotrajne nege mogao porasti sa 3,4 na 6,2 posto.

Ako radnici trenutno plaćaju oko 14,6 posto doprinosa za zdravstveno osiguranje, stručnjaci kažu da bi postotak mogao porasti na više od 18 posto. Povećanja vjerovatno neće biti pošteđen ni doprinos za penzijsko osiguranje.

Predviđa se rast do 22,3 posto do 2035. godine. PKV u budućnosti očekuje poreze veće od 50 posto. To bi značilo veliko smanjenje neto zarade, prenosi Bankar me.

Upozorenje

Ovakav razvoj događaja je zabrinjavajući, zbog čega direktor PKV-a Florian Reuter upozorava političare.

Umjesto da ljude opterećujemo “sve većim porezima za sastav koji je vrlo nestabilan, bilo bi bolje pustiti ih da ulažu u održivo, generacijski primjereno i pouzdano osiguranje”, kazao je Reuter.

Sadašnji put bi ili natjerao ljude da emigriraju ili bi ih motivisao da rade na crno. Za sada je to samo predviđanje, jer još niko ne zna kako će se buduća vlada nositi s ovim problemom.

Ali povećanje poreza posljednjih godina ne može se ignorisati. Brojke govore same za sebe, navode njemački mediji.