Njemački kancelar

Scholz obećao privući investicije i kvalifikovane radnike u Njemačku

Autor: Biznis.ba
Scholz obećao privući investicije i kvalifikovane radnike u Njemačku
Olaf Scholz

Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je u utorak da će podstaći ulaganja, privući kvalifikovane radnike i smanjiti birokratiju kako bi oživio rast najveće evropske ekonomije, koja je na putu da smanjenog rasta drugu uzastopnu godinu.

Okrivljujući inflaciju, visoke kamatne stope i geopolitičke sukobe, Scholz je također kritizirao Evropsku uniju, rekavši da birokratija koči ulaganja, te je pozvao Bruxelles da poduzme drastične mjere.

- Zajedno se moramo izvući iz ove loše situacije u kojoj loše brojke dovode do lošeg raspoloženja - a loše raspoloženje dovodi do još gorih brojki - izjavio je Scholz na konferenciji Udruženja poslodavaca BDA.

- Potreban nam je veći rast. Kolač mora ponovo postati veći - kazao je on, dodajući svoju planiranu inicijativu za rast čiji je cilj smanjiti birokratiju, ponuditi podsticaje za ulaganja i osigurati da energija bude pristupačna i održiva.

Naglasio je značaj dovođenja većeg broja kvalifikovanih radnika na tržište rada, uključujući one iz inozemstva, i stvaranja veće fleksibilnosti u pogledu radnog vremena i dobi za odlazak u penziju.

Ministarstvo ekonomije u ovom je mjesecu smanjilo je svoju ekonomsku prognozu, navodeći da očekuje pad od 0,2 posto ove godine, u usporedbi s prethodnom projekcijom od 0,3 posto rasta, naglašavajući mjesto Njemačke kao zaostale među Grupom sedam velikih svjetskih ekonomija.

Izvozno orijentirana ekonomija mora se prilagoditi nakon što je decenijama koristila jeftinu energiju iz Rusije za industriju. Njemačka se toga odvikla od sveobuhvatne invazije Moskve na Ukrajinu i okreće se alternativama.

Scholz je također kazao da vlada, sastavljena od njegovih Socijaldemokrata, Zelenih i protržišnih Slobodnih demokrata, ima za cilj ojačati Njemačku kao finansijsko središte te da je za Evropsku komisiju ključno dovršiti uniju tržišta kapitala.

Što se tiče evropske birokratije, kazao je kako je Bruxelles bio u pravu kada je osigurao primjenu zajedničkih pravila na unutrašnjem tržištu.

- Iz ovoga su, međutim, proizašle neke stvari koje vas tjeraju da se zapitate - kazao je, navodeći uvjete održivosti koje je postavila Evropska komisija, dodajući da je Bruxelles morao "konačno smanjiti birokratiju u velikom obimu", prenosi Reuters.