zbog krize stanovanja

Španija ukida program zlatnih viza

Autor: Biznis.ba
Španija ukida program zlatnih viza
Foto: Unsplash

Španska lijeva vlada odlučila je zaustaviti program zlatnih viza za investitore u nekretnine iz trećih zemalja kako bi ublažila krizu stanovanja.

Cilj je zaustaviti mešetarenje nekretninama, rekao je u ponedjeljak u Sevilli premijer Pedro Sanchez.

„Poduzet ćemo potrebne mjere kako bi osigurali da je stanovanje pravo, a ne predmet špekulacije”.

Socijalistički premijer kazao je kako će vlada dovršiti potreban amandman zakona u utorak u Madridu, no nije otkrio kad bi mjera trebala stupiti na snagu.

Program zlatnih viza od 2013. je omogućavao državljanima zemalja koje nisu članice Evropske unije da steknu prebivalište u Španskoj ako kupe nekretninu vrijednu najmanje 500 hiljadu eura. Program se odnosio i na finansijske investicije od najmanje milion eura u firme ili dva miliona u državne obveznice, prenosi SEEbiz.

Slični programi lansirani su i u drugim članicama EU-a tokom eurokrize, a svugdje su kritizirani jer se smatraju uzrokom rasta cijena nekretnina te nestašice priuštivog stanovanja.

Sanchez je u ponedjeljak rekao kako je situacija posebno teška u gradovima poput Madrida, Barcelone, Malage i Valencije, kao i na Balearskim otocima.

Zbog potražnje stranaca lokalcima koji „žive, rade i tamo plaćaju poreze gotovo je nemoguće pronaći pristojan smještaj”, rekao je premijer.

Prema službenim podacima, Španija je izdala više od pet hiljada zlatnih viza od 2013., od čega se dvije hiljade odnose na kineske državljane.