evropa

Srozalo se povjerenje ulagača u njemačku ekonomiju

Autor: Biznis.ba
Srozalo se povjerenje ulagača u njemačku ekonomiju
Foto: Unsplash

Povjerenje ulagača u njemačku privredu dodatno je oštro palo u septembru. Indeks povjerenja koji izračunava Njemački centar za evropska istraživanja (ZEW) pao je u odnosu na august s 19,2 boda na 3,6 bodova.

Analitičari su očekivali znatno manji pad, smatrajući da će se vrijednost pokazatelja zaustaviti na 16,6 bodova.

Pokazatelj je oštro pao već u augustu, za 22,6 bodova, što je najgori pad u posljednje dvije godine, javlja francuska novinska agencija AFP.

"Nada u poboljšanje privrednih uvjeta u bliskoj budućnosti je sve manja", rekao je predsjednik Zewe Achim Wambach uz objavu.

Dodao je da je pad uzrokovan nižim očekivanjima u pogledu privrednog rasta za cijelu eurozonu, posebice za Njemačku, prenosi SEEbiz.

Prošle je sedmice Evropska centralna banka (ECB) ponovno intervenirala kako bi smanjila kamatne stope, no to nije popravilo raspoloženje ulagača.
“Čini se da je većina ispitanika već uzela u obzir odluku ECB-a u svojim očekivanjima”, rekao je Wambach.

Njemačka privreda, koje se smatra najvećim u Evropi, prošle je godine palo kao jedino velika privreda nakon što se borilo s visokom inflacijom. Ove godine se uopće ne može naplatiti. Njemački bruto domaći proizvod (BDP) u drugom je tromjesečju neočekivano pao za 0,1 posto u odnosu na prvo, ali je u prvom tromjesečju ojačao za 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.