Borba građana

Turska: Građani bojkotuju ugostiteljske objekte zbog visokih cijena, poslanici pripremaju zakon

Autor: Biznis.ba
Turska: Građani bojkotuju ugostiteljske objekte zbog visokih cijena, poslanici pripremaju zakon
Foto: Ilustracija/Pexels


Poslanici u Turskoj jučer su u skupštini, pored toga što su odlučivali o važnim zakonskim predlozima, na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako da se zemlja izbori s velikim rastom cijena.

Naime, kako pišu turski mediji, prije nekoliko sedmica na društvenim mrežama građani su se pobunili i organizovali bojkot kafića, pekara, restorana.

Ljudi su se pobunili smatrajući da je preskupa šoljica čaja koja sada košta 60 lira (oko 200 dinara), fildžan kafe koji košta 80 lira ili jedan kolačić od 110 lira i zatražili od vlasti da reguliše to što, kako su naveli, ugostitelji samovoljno podižu cijene i uz to smanjuju porcije.

Da je ova građanska inicijativa urodila plodom, svjedoči vijest da je tursko Ministarstvo trgovine počelo da radi na zakonu za borbu protiv previsokih cijena, a novom uredbom bit će predviđene kazne, novčane, ali i mjere privremenog zatvaranja firmi, za one koji previše podignu cijenu svojih proizvoda ili usluga. Nacrt uredbe je pripremljen i očekuje se da će finalna verzija biti dostavljena skupštini ovih dana, prenose Nezavisne novine.

Zakupci kafića, restorana i prodavnica kažu da se slažu da postoje oni koji su pretjerali sa podizanjem cijena i da jedna šoljica kafe koja kafedžiju košta četiri lire ne može biti prodata za 80, i da su zbog takvih primjera sada svi u problemu.

Međutim, zbog inflacije troškovi normalnog poslovanja danas su utrostručeni u odnosu na one prije dvije godine, objasnio je jedan od ugostitelja, dodajući da su glavne stavke njihovih troškova računi - zakupnina, PDV, struja i troškovi za zaposlene. Oni ističu i da ne posluju svi pod istim uslovima, jer su kirije za one koji se nalaze, na primer, u glavnoj ulici, mnogo više nego ako su u sporednoj ulici.

"Ne možete nas sve staviti u istu kategoriju. Samo ako se uzmu u obzir svi parametri, onda se može dobiti pravično rešenje za sve ove probleme", ističu ugostitelji.

A dok se taj problem ne riješi, građani su riješili da bojkotuju restorane, kafiće i pekare u Istanbulu, Ankari i drugim gradovima, pišu turski mediji.

U toj zemlji inflacija iz godine u godinu raste. Godišnja stopa inflacije, na primjer, u februaru ubrzala je sa januarskih 64,86 odsto na 67,07 posto, objavio je Turski institut za statistiku Turkstat.

Inflacija u Turskoj je tada bila najviša za posljednjih 15 mjeseci, a hrana i bezalkoholna pića su godišnje poskupjeli za 71,12 posto, alkoholna pića i duhan za 63,09 posto, a odjeća i obuća za 43,44 posto.