Različite kategorije proizvoda

Turska ograničava izvoz u Izrael

Autor: Biznis.ba
Turska ograničava izvoz u Izrael
Foto: Unsplash

Turska će ograničiti izvoz široke palete proizvoda u Izrael, uključujući čelik i mlazno gorivo, do objave o prekidu vatre u palestinskom Pojasu Gaze, objavilo je tursko ministarstvo trgovine.

Ograničenja će obuhvatiti izvoz proizvoda iz 54 različite kategorije, uključujući željezo, mramor, čelik, cement, aluminij, ciglu, gnojiva, građevinsku opremu i proizvode i vazdušnoplovno gorivo, navodi se dalje u priopćenju ministarstva.

“Odluka će ostati na snazi ​​sve dok Izrael, prema svojim obvezama koje proizlaze iz međunarodnog prava, hitno ne proglasi prekid vatre u Gazi i omogući nesmetanu isporuku dovoljne količine humanitarne pomoći u Pojas Gaze”, stoji u priopćenju.

To je prva značajna mjera Ankare protiv Izraela od početka sukoba izraelskih oružanih snaga i palestinskog Hamasa u oktobru prošle godine.

Ograničenja stupaju na snagu odmah, prenosi Hina, budući da je Izrael odbio zahtjev Turske za učestvovanjem u isporučivanju pomoći Palestincima u Gazi iz zraka, naglasila je Ankara.

Izrael je odgovorio da će uzvratiti istom mjerom, poručivši preko ministra vanjskih poslova, Israela Katza, da je Turska jednostrano prekršila bilateralne trgovinske sporazume.

„Turski predsjednik Tayyip Erdogan ponovo žrtvuje ekonomske interese turskog naroda kako bi podržao Hamas, a mi ćemo odgovoriti istom mjerom”, dodao je Katz.

Turska je osudila Izrael zbog vojnih operacija u Pojasu Gaze nakon upada Hamasa na izraelski teritorij u kojem je poginulo više od hiljadu ljudi. U izraelskim operacijama u Gazi poginulo je do sada više od 35 hiljada ljudi, a prijeti i masovna glad, prenose Financije hr.

Ograničenje izvoza prva je značajna turska mjera protiv Izraela od početka sukoba prije šest mjeseci.

Ankara je pozvala na trenutni prekid vatre i podržala je tužbu Južnoafričke Republike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom. No, nastavili su trgovati s Izraelom, što je izazvalo val kritika u turskoj javnosti.

Turska je već prestala slati Izraelu svu robu koja bi se mogla koristiti u vojne svrhe, saopćilo je ministarstvo trgovine.

I turska oporba na čelu s Republikanskom narodnom strankom podržala je odluku o ograničavanju izvoza u Izrael, ali smatra da mjere nisu dovoljno opsežne.

Prema podacima udruge turskih izvoznika (TIM), robna razmjena s Izraelom smanjena je od 7. oktobra, ali izvoz je rastao u svakom ovogodišnjem mjesecu. Ukupni izvoz u prva tri ovogodišnja mjeseca ipak je manji za 21,6 posto nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci TIM-a.