Energetska bezbjednost

U funkciju pušten gasni interkonektor Srbija - Bugarska

Autor: Biznis.ba
U funkciju pušten gasni interkonektor Srbija - Bugarska
Interkonektor Srbija - Bugarska / Tanjug

Gasni interkonektor Srbija - Bugarska pušten je u funkciju.

Kao alternativni pravac snabdjevanja Srbiji obezbjeđuje energetsku bezbjednost.

Ceremoniji puštanja u rad gasovoda, vrijednog 94 milona evra, u mjestu Trupale kod Niša, prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Bugarske Rumen Radev, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.

"Povezujemo Bugarsku sa Srbijom, povezujemo Srbiju sa Evropskom unijom, a u tom smislu ova infrastruktura ima strateški značaj i za Srbiju i za Evropsku uniju", kazao je šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

"Evropska unija snažno je podržala ovaj projekat kako bi se diversifikovali izvori snabdevanja energijom za Srbiju i zaista time se okončava puna zavisnost od ruskog gasa. Nama su potrebni pouzdani partneri i potrebni su nam pouzdani dobavljači", poručio je Žifre, prenosi RTS.

Ukazao je da je EU omogućila gotovo 50 miliona bespovratnih sredstava za ovaj projekat, a Evropska investiciona banka je dala 25 miliona povoljnih kredita.

Predsjednik Bugarske Rumen Radev rekao je da je gasni interkonektor mnogo više od infrastrukturnog projekta.

"To je simbol uspješne i plodonosne saradnje između Srbije, Bugarske i Azerbejdžana. Saradnja koja vodi održivom ekonomskom rastu regiona i izraza volje da zajedno gradimo evropsku budućnost", naveo je Radev.

Rekao je da vjeruje da će inetrkontektor povećati interesovanje za nova ulaganja.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev zahvalio je "dragom prijatelju Aleksandru" na pozivu, a za Srbiju je rekao da je prelijepa zemlja.

Alijev je podsjetio da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri i da dvije zemlje brzo razvijaju svoje odnose.

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović poručila da je danas veliki dan za odnose Srbije, Bugarske i Azerbejdžana.

"Iako je ovaj projekat planiran već dugi niz godina i obezbeđivanje sredstava pre svega iz EU, hvala im na tome, trajalo dugo godina, uspeli smo za samo godinu dana da završimo radove i da se dogovorimo sa našim prijateljima iz Azerbejdžana o isporukama gasa, ali takođe i da koordiniramo sa prijateljima iz Bugarske, da se povežemo, da se spojimo na granici između Srbije i Bugarske", navela je Đedović Handanović.