Evropa

Ulaganja u naftu i gas u Norveškoj bi trebala porasti 2024.

Autor: Biznis.ba
Ulaganja u naftu i gas u Norveškoj bi trebala porasti 2024.
norveska zastava

Očekuje se da će naftne i gasne kompanije koje posluju u Norveškoj investirati 240 milijardi norveških kruna (21,85 milijardi dolara) 2024. godine, u odnosu na 220,5 milijardi u 2023., i više nego što se očekivalo, saopćila je u srijedu industrijska grupa.

Offshore Norway, koji je objavio novu prognozu zasnovanu na anketi svojih članica, ranije je predvidio da će investicije u naftu i gas u 2024. iznositi 194,3 milijarde kruna.

Porast je rezultat novih dešavanja, povećanog obima tekućih projekata, kao i inflacije i slabe valute, navodi grupa, piše Reuters.

- U Norveškoj postoji veliki pritisak na tržištu (odobalnih) bušotina, ali na međunarodnom tržištu podmorsko tržište najviše doprinosi rastu cijena, rekao je za Reuters Marius Andersen, glavni ekonomista Offshore Norge.

U godinama nakon 2024. investicije će postepeno opadati, na 166,5 milijardi u 2028. kako se veliki projekti završe.

Značajne naftne i gasne kompanije u Norveškoj uključuju Equinor, Aker BP, Vaar, Conocophillips  i Shell.

Norveška je najveći proizvođač nafte i gasa u zapadnoj Evropi, sa ukupnom proizvodnjom od nešto više od 4 miliona barela ekvivalenata nafte dnevno (boepd).

Iako zemlja ima za cilj postići neto nultu emisiju stakleničkih plinova do 2050. godine, ona također nastavlja da istražuje i razvija nova naftna i plinska polja, uključujući i arktičko Barentsovo more.

Offshore Norway očekuje da će se potrošnja na istraživanja i konceptualne studije povećati na 31 milijardu kruna 2024., u odnosu na 26,2 milijarde kruna 2023. godine.