Oporavak nakon pada

Uprkos sankcijama porastao njemački izvoz u Iran

Autor: Biznis.ba
Uprkos sankcijama porastao njemački izvoz u Iran
Foto: Ilustracija/Unsplash

Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Uprkos ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.

Od januara do februara iz Njemačke je u Islamsku Republiku otišlo 22 posto više robe, a izvoz je porastao na 241 milion eura, pokazuju podaci Saveznog ureda za statistiku.

Istodobno je uvoz iz Irana smanjen za 13 posto, na 41,2 miliona eura.

Početkom 2024. Njemačka je u Iran uglavnom izvozila strojeve te hemijske i farmaceutske proizvode. Prije svega, iz Irana je u Njemačku stigla hrana, uglavnom pistacije, te tekstil, poput tepiha, prenosi SEEbiz.

Međutim, Iran je među manje važnim trgovinskim partnerima Njemačke. Na skali najvažnijih zemalja kada je riječ o izvozu, u januaru i februaru bila je na 64. mjestu, iza Kolumbije i Sjeverne Makedonije. Među zemljama iz kojih Njemačka uvozi nalazi se na 91. mjestu.

Evropska unija uvela je velika ograničenja u trgovini s Iranom. Posljednji put sankcije su pooštrene u julu prošle godine zbog podrške Teherana ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Nakon nedavnog velikog napada Irana na Izrael, SAD i EU najavile su daljnje kaznene mjere u pokušaju da spriječe novi rat na Bliskom istoku.

Prošle godine je njemački izvoz u Iran pao za gotovo četvrtinu, na 1,2 milijarde eura. Njemačka je od 2019. do 2022. Iranu godišnje isporučila robu u vrijednosti od 1,5 do 1,6 milijardi eura.

No, izvoz je u 2019. drastično pao, za 43,9 posto, budući da je godinu prije bio vrijedan 2,7 milijardi eura. Razlog je taj što je SAD, čiji je predsjednik tada bio Donald Trump, raskinuo nuklearni sporazum s Iranom i uveo nova ograničenja Teheranu.