ručak i do 640 dolara

Utjecaj inflacije: Restorani u Turskoj poluprazni u špici turističke sezone

Autor: Biznis.ba
Utjecaj inflacije: Restorani u Turskoj poluprazni u špici turističke sezone
Foto: Ilustracija

Restorani u nekim turskim turističkim gradovima su poluprazni u špicu turističke sezone, jer mnogi lokalni stanovnici smatraju da je jeftinije ljetovati u susjednoj Grčkoj nego ostati i jesti u jednom od svjetski poznatih ljetovališta u svojoj zemlji.

Ljuti građani izašli su na društvene mreže kako bi podijelili svoje račune, uključujući 640 dolara za hranu i piće za pet osoba u Bodrumu i 30 dolara za pet kuglica sladoleda u Česmeu. U međuvremenu, sa mediteranskih grčkih ostrva udaljenih samo nekoliko kilometara, njihovi sugrađani Turci se hvale da plaćaju mnogo manje nego kod kuće.

“Postoji ogromna razlika između usluge i kvaliteta proizvoda, kao i cijena tu i tamo”, rekao je Murat Yavuz, penzionisani turski bankar koji redovno posjećuje Grčku. “Ovdašnji restorani su koristili inflaciju kao izgovor za podizanje cijena”.

Cijene restorana i hotela porasle su u prosjeku za 91% u junu u odnosu na godinu ranije, nadmašivši već zapanjujuću naslovnu inflaciju od 71,6%. Ovaj sektor čini trećinu uslužne ekonomije koju je centralna banka istakla kao poseban razlog za zabrinutost u svojoj borbi protiv rastućih cijena.

Egzodusu je pomoglo pokretanje brzog viznog programa u martu ove godine kao dio diplomatskih napora da se smanje tenzije između dugogodišnjih rivala, prenosi Investitor me. A Turci nisu jedini koji vrve na grčkim ostrvima. Turisti iz cijelog svijeta tamo su hrlili u tolikom broju da zemlja sada razmišlja o uvođenju ograničenja za brodove za krstarenje.

“Izgubili smo prednost u cijeni,” rekao je Kivanc Merić, izvršni direktor Udruženja turskih turističkih agencija u intervjuu za Euronews, navodeći “precijenjenost” turske lire. Merić je rekao da očekuje da će ove godine na grčko ostrvo Samos otići čak 150.000 Turaka, u odnosu na oko 40.000 2023. godine.

Realni efektivni kurs lire, mjera njene vrijednosti u odnosu na strane valute, na najvišem je nivou od kraja 2021.

Restorani širom zemlje bilježe eroziju kupovne moći među klijentima. Kaplan Ilhan, 57, šef kuhinje u ribljem restoranu u odmaralištu Kušadasi, rekao je da je poslovanje palo za oko 25% u odnosu na prošlu sezonu. “Troškovi života su faktor, ali glasine na društvenim mrežama o tome da je Grčka jeftinija takođe igraju veliku ulogu”, rekao je.

Lanac casual restorana Big Chefs sa 128 filijala je doživio porast ukupnog broja kupaca jer se „viši segment pomjera na nas“, rekla je predsjednica Gamze Cizreli. “Ali primjećujemo pad potrošnje po osobi.” Kompanija smanjuje troškove kako bi se izborila sa padom, uključujući proizvodnju vlastite električne energije, dodala je.

„Sa kamatnim stopama od 50% i inflacijom iznad 70%, ljudi su u šoku“, rekao je Baris Tansever, osnivač luksuznog Sunset Grill & Bara u Istanbulu, koji kaže da je poslovanje smanjeno za otprilike četvrtinu u odnosu na prošlu godinu.

Cijene su sada nedostižne za publiku bijelog ovratnika koju je želio privući kada je otvorio svoj restoran 1994. godine, rekao je Tansever.