zvanični podaci

Velika Britanija: Nakon tri godine inflacija se vratila na dva posto

Autor: Biznis.ba
Velika Britanija: Nakon tri godine inflacija se vratila na dva posto
Foto: Unsplash

Inflacija u Velikoj Britaniji vratila se u maju na ciljanih dva posto prvi put tokom prethodne gotovo tri godine, pokazali su zvanični podaci.

Pad inflacije je dobra vijest za premijera Rishi Sunak i Banku Engleske, ali je vjerovatno došla prekasno da bi se preokrenula Sunakova sudbina na izborima sljedećeg mjeseca ili da bi podstakla smanjenje kamatne stope na sutrašnjem sastanku centralne banke.

Podaci za maj pokazuju da je inflacija cijena usluga, za koju Banka Engleske smatra da daje bolju sliku o srednjoročnim inflatornim rizicima, iznosila 5,7 posto. U aprilu je iznosila 5,9 posto.

Pad godišnje inflacije potrošačkih cijena u maju je bio 2,3 posto, što je u skladu sa očekivanjima ekonomista u Reutersovoj anketi i predstavlja veliki pad u odnosu na maksimalnih 11,1 posto inflacije u oktobru 2022. godine. To je bio rekord u prethodnih više od 40 godina.

Uprkos tome, potrošačke cijene su porasle za oko 20 posto u posljednje tri godine, a životni standard je opao, što doprinosi nepopularnosti Sunakovih konzervativaca. Oni u anketama zaostaju za oko 20 procenata iza opozicione Laburističke partije.