UN-ova skupina

Ovo voće će sve biti skuplje

Autor: Biznis.ba
Ovo voće će sve biti skuplje
Foto: Unsplash

Banane će biti sve skuplje s obzirom na to da zbog klimatskih promjena postupno globalno rastu temperature, rekao je BBC-ju jedan od najcjenjenijih svjetskih stručnjaka za ovu industriju, koji učestvuje u radu Svjetskoga foruma o proizvodnji banana. Pascal Liu, ekonomist koji sudjeluje u radu Svjetskoga foruma o proizvodnji banana u Rimu kazao je da klimatski utjecaji predstavljaju "golemu prijetnju" kada je opskrba posrijedi, povećavajući utjecaj bolesti koje se brzo šire.

Forum je započeo u Rimu, a njegovi se učesnici kane uhvatiti u koštac s izazovima s kojima se suočavaju uzgajivači ovoga hranjivog i ukusnog voća koje se u svijetu najviše izvozi.

Samo Ujedinjeno Kraljevstvo svake godine uveze oko pet milijardi banana, od čega se oko 90 posto prodaje u velikim supermarketima. Prošle je sedmice u nekoliko britanskih supermarketa došlo do nestašice banana, što su trgovci opravdali nepovoljnim vremenskim uslovima na oceanima, glavnim putevima transporta, prenosi Index hr.

No dok se opskrba zalihama banana može nositi s kratkoročnim vremenskim nepogodama poput spomenute, stručnjake zabrinjavaju drugi problemi - sve veća prijetnja koju predstavlja globalno zatopljenje i bolesti koje se posljedično šire.

"Mislim da su klimatske promjene doista golema prijetnja industriji banana", rekao je Liu, stručnjak Svjetskog foruma za proizvodnju banana, UN-ove krovne skupine koja okuplja zainteresirane strane u industriji, uključujući trgovce, zemlje proizvođače, izvoznike i istraživačke institucije.

Na proizvodnju bez sumnje utječu loši vremenski uslovi, no stručnjaci ističu da je ovo voće osjetljivo i na porast temperature, a to bi moglo uništiti usjeve u nekim dijelovima svijeta. Strahuju da bi najveća neposredna prijetnja uzgoju mogla biti činjenica da širenju bolesti pridonose sve više temperature.

Najviše iz zabrinjava nova verzija Panamske bolesti, gljivične infekcije poznate kao Fusarium Wilt TR4, koja se iz Australije i Azije premjestila u Afriku, a odnedavno i na područje Južne Amerike. Jednom kad se plantaža zarazi ovom gljivicom iznimno je se teško riješiti jer vrlo brzo uništava sva stabla.

Gljivična infekcija počinje u korijenju stabla banane i potom se širi da bi na kraju biljci onemogućila upijanje vode i fotosintezu, što rezultira ugibanjem stabla.

Dodaju i da je gljivica uspjela mutirati i ugrozila proizvodnju omiljene sorte banana u svijetu - Cavendish. Ova sorta dominira tržištem jer je otporna na više bolesti, ima dug vijek trajanja, a na istoj površini zemljišta poljoprivrednici uspijevaju uzgojiti puno više plodova.

"Znamo da su spore Fusarium Wilta iznimno otporne i da se mogu širiti uz pomoć poplava, ali i snažnih vjetrova", rekao je Liu. "Dakle, ova vrsta fenomena utjecat će na širenje bolesti puno brže nego kada imamo uobičajne vremenske prilike."

Uzgajivači se suočavaju i s ostalim pritiscima zbog sve većih troškova za gnojidbu, energiju i transportu, ali i s problemima pronalaska dovoljnog broja radnika.

Zbog svega navedenog, uz galopirajuće klimatske promjene cijene banana će u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i drugdje vjerovatno porasti i neće se više smanjivati. Liu predviđa da će, "ne dođe li do velikog povećanja ponude, cijene banana ostati relativno visoke u godinama koje su pred nama."

Učesnici skupa o industriji banana na skupu u Rimu raspravljat će i o kritičnom pitanju održivosti. Moderan potrošač želi kupiti banane i ostalu robu proizvedenu na održiv način.

Za uzgajivače banana to ne znači samo da vlastita sredstva za proizvodnju trebaju učiniti zelenijima, već istodobno i financirati neozavisne stručnjake koji će potvrditi da je njihovo voće održivo.

"Ovi su propisi pozitivni jer uzgajivačima pomažu da iskoriste priliku i svoje proizvodne sisteme učine održivijima, no istodobno se suočavaju s dodatnim troškovima zbog pojačanog sistema kontrole i nadzora koji moraju provoditi i proizvođači i trgovci. A u konačnici će se svi ti troškovi odraziti na krajnje potrošače", zaključio je Liu.