Nacionalna avio-kompanija

Air Serbia: Poznato koliki je profit ostvarila u 2023.

Autor: Biznis.ba
Air Serbia: Poznato koliki je profit ostvarila u 2023.
Foto: Ilustracija

Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i prevezenih putnika, kao i efikasnom poslovanju, Air Serbia je u 2023. godini, prema preliminarnim rezultatima, ostvarila rekordni profit od 40,5 miliona eura.

Na taj način, srpska nacionalna avio - kompanija je nastavila sa pozitivnim trendom poslovanja i praktično zabilježila dvostruko veći profit u poređenju sa prethodnom godinom, oba puta bez ijednog eura državnih subvencija. Air Serbia je i tokom 2023. godine nastavila da ostvaruje pozitivan operativni i neto rezultat i prema preliminarnim rezultatima zabilježila prihod od 627,9 miliona eura, premašivši pola milijarde eura prihoda po prvi put od 2013. godine, otkada kompanija posluje pod sadašnjim imenom.

„Air Serbia je prošle godine značajno porasla u odnosu na posljednju pretpandemijsku 2019. godinu. Ta godina ostaje u historiji, a novu historiju pišemo sada. Prošle godine uvećali smo našu mrežu za 23 nove destinacije i u jednom trenutku letjeli na ukupno 87 ruta do 34 zemlje širom Evrope, Sjeverne Amerike, Azije i Afrike. U redovnom i čarter saobraćaju prevezli smo ukupno 4,19 miliona putnika, što je treći najbolji rezultat u historiji kompanije dugoj skoro 97 godina. Udio transfernih putnika porastao je na 40 odsto, sa 35 odsto u 2022. godini. Veoma nas raduje što je takav rast bez presedana pratio i pozitivan finansijski rezultat. Intenzivni rast u 2022. i 2023. godini bio je neminovan da bismo odgovorili na povećanu tražnju i postigli kritičnu masu i tržišno prisustvo koje nam je neophodno za dalji razvoj poslovanja, u skladu sa našom strategijom. Sada, kada smo u jubilarnoj desetoj godini od pokretanja Air Serbije dostigli apomenutu kritičnu masu, radit ćemo na daljoj stabilizaciji saobraćaja, produbljivanju mreže i unapređivanju usluga koje se pružaju putnicima,“ rekao je Jiri Marek, generalni direktor Air Serbije. On je dodao da „srpska nacionalna avio -kompanija veliku zahvalnost za postignute rezultate i čvrstu poziciju lidera u avio - saobraćaju u ovom dijelu svijeta duguje snažnoj podršci Vlade Republike Srbije, posvećenom radu zaposlenih, lojalnosti partnera i poverenju miliona prevezenih putnika.“

U skladu sa ranijim najavama i u cilju daljeg razvoja poslovanja, zemaljsko opsluživanje za Air Serbiju na beogradskom aerodromu od 5. marta 2024. godine od kompanije Belgrade Airport preuzeo je Menzies Aviation, vodeći globalni partner za usluge zemaljskog opsluživanja, od kojeg se očekuje snažna podrška ambicioznim planovima daljeg rasta Air Serbije, posebno po pitanju redovnosti saobraćaja i upravljanja prtljagom putnika. U narednim sedmicama i mjesecima, planirano je proširivanje flote Air Serbije, prije svega kada je riječ o regionalnim avionima ATR 72-600, ali i novim avionima za dugolinijski saobraćaj erbas A330-200, koji bi trebalo da doprinesu jačanju tog vida saobraćaja i daljoj ekspanziji, prenosi SEEbiz. 

U oktobru 2013. godine, prvim letom aviona erbas A319 Novak Đoković obilježen je novi početak kompanije pod novim brendom i imenom Air Serbia. Od nekadašnjeg Jat Airwaysa koji je bio doveden na rub održivosti, nastala je Air Serbia. Tokom inicijalnog šestogodišnjeg perioda transformacije od 2013 - 2018. godine, kompletno je obnovljena flota, proširena mreža destinacija, uspostavljeni su novi efikasni procesi i implementirani savremeni sistemi. Od 2019. godine, u kojoj su zahvaljujući postavljenim dobrim osnovama postignuti rekordni rezultati, počinje period rasta, koji je privremeno prekinut pandemijom korona virusa. Od 2021. godine počinje period oporavka, da bi se kompanija tokom 2022. vratila na rekordne rezultate i snažnom ekspanzijom u 2023. godini otvorila prostor za nastavak rasta u predstojećim godinama.