Regija

'Air Serbia' vraća državi 20 miliona eura

Autor: Biznis.ba
'Air Serbia' vraća državi 20 miliona eura

Air Serbia je u skladu sa domaćim zakonima i uvažavajući zakonodavni okvir Evropske unije odlučila da već tokom ove godine Republici Srbiji uplati 20 miliona eura, po osnovu sredstava primljenih kroz postupak dokapitalizacije, saopštila je danas nacionalna avio kompanija.

Oni ističu da je za prvih šest mjeseci ove godine Air Serbia prevezla oko 1.7 miliona putnika, što je za 87 odsto više nego prošle godine, odnosno za 59 odsto više u odnosu na do sada rekordnu pretpandemijsku 2019. godinu.

U odnosu na ukupan broj putnika koji su putovali preko beogradskog aerodroma, udio putnika "Air Serbia" je oko 50 odsto, a u junu tržišni udio putnika "Air Serbia" na beogradskom aerodromu bio je 55 odsto.

U ovom periodu, "Air Serbia" je obavila ukupno 19.181 let, što je 63 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 38 odsto više nego za prvih šest mjeseci 2019. godine.

Sa finansijske strane, prema preliminarnim finansijskim izvještajima, u prvih pola godine "Air Serbia" je zabilježila profit od 22.4 miliona eura, što je praktično na nivou profita za cijelu 2022. godinu.

"Podsećamo, Republika Srbija je sprovela dokapitalizaciju srpske nacionalne avio-kompanije u skladu sa evropskom i domaćom regulativom u decembru 2020. i u septembru 2022. godine, kao meru otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju izazvanih pandemijom Covid 19 tokom 2020. godine, odnosno 2021. godine", napominje se u saopštenju "Air Serbia", prenosi "Danas"

(Biznis.ba)