Regija

Albanija dobila nacionalnu aviokompaniju Air Albania

Autor: Biznis.ba
Albanija dobila nacionalnu aviokompaniju Air Albania
Svečanom ceremonijom održanoj sinoć u Tirani Albanija je dobila svoju prvu i nacionalnu aviokompaniju Air Albania, koja je osnovana u partnertvu sa turskom aviokompanijom Turkish Airlines.

Ceremoniji na Međunarodnom aerodromu "Majka Tereza" u Tirani prisustvovali su premijer Albanije Edi Rama, ambasador Turske u Albaniji Murat Ahmet Yoruk, ministri u Vladi Albanije, čelnici Turkish Airlinesa, te broje zvanice.

Rama je u obraćanju istakao kako je ovo jedan veoma značajan trenutak za Albaniju, te istakao kako je danas realizovan projekat koji je dugo vremena bio smatran kao teško ostvarivi san.

Istakao je kako je THY kao partner albanke nacionalne aviokompanije bez ikakve sumnje jedan globalni akter na ovom polju, te kompnija koja ima dugoročnu strategiju.

“Definitivno bez inicijative turskog predsjednika Erdogana i njegove velikodušne podrške mi danas ne bi bili na ovom mjestu”, rekao je Rama.

Turski ambasador Yoruk istakao je kako je Albanija danas svojom nacionalnom aviokompanijom sa Turska formirala jedan most i putem zračnog prostora, te kako je Turska dugogodišnji prijatelj Albanije.

Ambasador Yoruk je istakao kako vjeruje da će osnivanjem albanske nacionalne aviokompanije iz dana u dan biti sve jača saradnja dvaju zemlja na ekonomskog, kulturom, turističkom, ali isto tako na drugim poljima.

Pisutnima se kratko obratio i član Upravnog odbra Turkish Airlinesa Mithat Grkem Aksoy, a on je poručio kako je albanski narod za Tursku uvijek imao posebno mjesto.

“Mogu kazati da je aviokompanija samo jedan početak. U Albaniji ćemo ostvariti još mnogo drugih investicija”, rekao je Aksoy.

Sa Međunarodnog arodroma "Majka Tereza" u Tirani danas će biti ostvaren i prvi let Air Albania kojim će 80 albanskih studenata odputovati za Istanbul.

Biznis.ba / AA