Regija

Antić: Srbija ima obavezne rezerve nafte za oko 20 dana

Autor: Biznis.ba
Antić: Srbija ima obavezne rezerve nafte za oko 20 dana

Srbija ima rezerve nafte i naftnih derivata za prosječnu dnevnu potrošnju za oko 20 dana i uspješno ostvaruje postavljene ciljeve kako bi do 2023. godine stvorila obavezne zalihe za 61 dan, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

“Svi parametri pokazuju da mi taj cilj ostvarujemo precizno i u skladu sa našom dinamikom”, rekao je Antić na 10.Naftnom forumu Energetske zajednice koji je održan u hotelu Hajat u Beogradu.

Antić je naglasio, kako prenosi Tanjug, da je više od 98 odsto uzoraka kontrolisanih derivata u prethodnom periodu pokazalo traženi kvalitet, a da su u manje od dva odsto slučajeva otkrivene ”određene devijacije”.

”To govori da smo u velikoj mjeri uveli red u domaće naftno tržište što se odražava na mnogo veće prihode u budžetu od akciza i ostalih poreza, kao i na kvalitet goriva za korisnike”, naveo je Antić.

Ministar je ukazao na značaj koji će imati završetak postrojenja za duboku preradu u Rafineriji nafte u Pančevu u 2019. godini čime će, kaže, drastično biti unaprijeđen kvalitet te rafinerijske prerade, ali i ukupni kvalitet nafte i naftnih derivata na tržištu Srbije.

Biznis.ba