Regija

Balkan posjetilo 12 miliona turista

Autor: Biznis.ba
Balkan posjetilo 12 miliona turista

Zapadni Balkan, koji je prošle godine posjetilo više od 12 miliona turista, ima ogroman potencijal u turizmu, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

Vođa projektnog tima za razvoj i promociju turizma pri RCC-u Snježana Derviškadić rekla je da većina davalaca usluga u turizmu dolazi iz privatnog sektora, dok 14 odsto zaposlenih na zapadnom Balkanu radi u ovoj oblasti.

"Više od 12 miliona turista posjetilo je Balkan prošle godine. Ovaj region ima ogroman potencijal i pomoći ćemo mu da ga iskoristi", rekla je Derviškadićeva.

Planiranje najodrživijih tura duž dvije nove kulturološke turističke rute na zapadnom Balkanu bila je glavna tema razgovora predstavnika turističkih agencija i tur-operatora iz regiona na sastanku koji je danas u Beogradu organizovao projekat RCC-a za razvoj i promociju turizma, koji finansira EU.

RCC-ov projekat je već analizirao turistički potencijal i pripremio koncepte za nove rute kulturološkog turizma koje se protežu kroz cijeli zapadni Balkan.

"Drugi korak je priprema strategija za brendiranje i marketing dvije nove rute u čiji razvoj nastojimo da uključmo i stavove privatnog sektora kako bismo na kraju imali višednevne ture koje odgovaraju potrebama tržišta", rekla je Derviškadićeva.

Biznis.ba / SRNA