Regija

Beč i Zagreb evropskim sredstvima žele graditi plinovod od Krka do Bavarske

Autor: Biznis.ba
Beč i Zagreb evropskim sredstvima žele graditi plinovod od Krka do Bavarske

Hrvatski, austrijski, slovenski i bavarski premijeri poslali su pismo Evropskoj komisiji o namjeri izgradnje plinovoda od LNG terminala na Krku do Bavarske evropskim sredstvima, a koji bi u budućnosti mogao prevoziti i vodik, rekao je u petak u Beču hrvatski premijer Andrej Plenković.

„Austrija i Hrvatska su važni partneri na području energetike”, rekao je austrijski kancelar Karl Nehammer na konferenciji za medije nakon susreta s Plenkovićem koji je u zvaničnom posjetu Beču, javila je Hina.

LNG terminal na Krku je „vrlo važno pitanje za Austriju”, a dvije zemlje sarađuju na postizanju nezavisnosti o ruskom plinu, rekao je Nehammer.

Danas su austrijska skladišta na 97 posto popunjenosti, što Beč „nije mogao ni sanjati prošle godine” te su otkriveni i drugi kapaciteti za opskrbu, nastavio je austrijski kancelar.

Austriji, kao zemlji bez mora, iznimno je važna infrastruktura kako bi uopće dobivala plin, a Nehammer je u tom kontekstu izdvojio hrvatski terminal te „dobru inicijativu” da se on plinovodom poveže sa Slovenijom, Austrijom i Bavarskom. Austrijski predsjednik vlade krajem prošle godine posjetio je Omišalj.

Plenković je objavio kako su tri države i njemačka savezna pokrajina poslali pismo predsjednici Evropske komisije s planom investicija u plinovod koji bi se gradio evropskim sredstvima.

Istaknuo je da Hrvatska povećava kapacitet terminala s 2,9 na 6,1 milijardu prostornih metala plina, što je „dvostruko više” od hrvatskih potreba.

„Time omogućujemo da Hrvatska pomogne u opskrbi plinom našim susjedima”, rekao je Plenković, pa naglasio da će plinovod biti građen da može prevoziti i vodik, čime će doprinijeti energetskoj tranziciji kontinenta.

Hrvatska, Slovenija i Italija početkom godine ispunile su uslove za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt „Dolina vodika Sjeverni Jadran” čime će proizvoditi taj energent u blizini terminala na Krku.

Dvojica premijera pohvalili su odnose dviju država, posebno na privrednom planu. Plenković je kazao kako je prošle godine trgovinska razmjena iznosila 3,4 milijardi eura, a da Hrvatska sarađuje s oko 800 austrijskih kompanija.

Austrijski premijer kazao je kako su i austrijske i hrvatske kompanije iznimno zadovoljne međusobnim investicijama i stečenim povjerenjem u trgovini.

(Biznis.ba)