Regija

Brnabić: Suficit na kraju godine 237 miliona eura

Autor: Biznis.ba
Brnabić: Suficit na kraju godine 237 miliona eura

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da bi na kraju godine suficit u budžetu države trebalo da iznosi oko 28 milijardi dinara (237 miliona eura), a rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznad četiri odsto.

"Rast BDP-a je odličan - 4,5 odsto za devet mjeseci i znamo da će do kraja godine biti iznad četiri odsto, to je nevjerovatan uspjeh jer je planirano 3,5 procenata. Moramo da radimo da se raj rast nastavi 2019. godine i da nemamo pad", rekla je Brnabićeva na predstavljanju "Bijele knjige" Savjeta stranih investitora o poslovanju u Srbiji.

Ona je navela da udio javnog duga u BDP-u 56 odsto i da će nastaviti da se smanjuje na ispod 45 odsto.

"Nezaposlenost nastavlja da pada i iznosi 11,9 odsto. Mi ćemo uskoro, ja se nadam, biti zemlja koja će biti sa jednocifrenom nezaposlenošću", rekla je Brnabićeva, prenosi Srna.

Ona je navela da je priliv direktnih stranih investicija od januara do septembra ove godine iznosio dvije milijarde eura i bio za 5,4 odsto bolji nego 2017. godine, "koja je bila historijski najbolja".

Brnabićeva je rekla da ima prostora za unapređenje rada i nove reforme, ali da je generalno zadovoljna rezultatima Srbije.

U "Bijeloj knjizi" Savjeta stranih investitora, koja je danas predstavljena, su kao oblasti u kojima je ostvaren najbolji učinak, označeni građevinsko zemljište i izgradnja, zaštita korisnika finansijskih usluga, transport i regulativa koja se odnosi na duhansku industriju.

Navedeno je i da napredak nisu zabilježile ključne oblasti poput poreza, radnog prava i bezbjednosti hrane.

Biznis.ba