ljetovanje je odavno luksuz

Cijene ljetovanja za četveročlanu porodicu basnoslovne: Crna Gora poskupila, Albanija najjeftinija

Autor: Biznis.ba
Cijene ljetovanja za četveročlanu porodicu basnoslovne: Crna Gora poskupila, Albanija najjeftinija
Foto: Ilustracija

Ljetovanje u Hrvatskoj mnogima je postalo preskupo, a pojedinim Hrvatima i nedostižno. Četvoročlana porodica, zavisno od lokacije i vrsti smještaja, odmor će platiti od 1.500 eura do 4.500 eura za sedam dana, odnosno šest noćenja.

To se odnosi na smještaj i hranu, a ostale pogodnosti poput ležaljki na plaži i turističkih atrakcija nisu uračunate u osnovni budžet.

Kako bismo vidjeli je li Hrvatska postala preskupa turistička destinacija, Indexova Lukrecija Žderić uporedila je cijene ljetovanja u Crnoj Gori, Albaniji i Grčkoj. Kao i kod smještaja u Hrvatskoj, tražila je hotelske i apartmanske jedinice srednjeg cjenovnog ranga, kao i restorane za jedan obrok. Za pretraživanje je odabrala period od 22. do 28. jula za porodicu s dvoje djece od 7 i 13 godina. U ukupni trošak uračunala je i kuglice sladoleda čija je cijena svake godine sve veća, prenosi Index hr.

U Tivtu all-inclusive hotel za 1.500 eura
U najsunčanijem gradu Boke Kotarske preko Bookinga je potražila apartmane i hotele za četveročlanu porodicu. Tivat nudi veliki broj apartmana i hotela, a hotel za šest noćenja s doručkom pronašla je za oko 1.300 eura, dok je vila s apartmanom oko 600 eura. Obje lokacije su ocijenjene visokim ocjenama za odmor s djecom.

Kada su u pitanju hrana i piće, cijene variraju za dnevni meni u restoranima između 8 i 12 eura, tjestenina oko 10 eura, a pizze od 7 do 10 eura. Morski plodovi su skuplji pa rižoto košta i do 17 eura, a cijena ribe varira od 15 do 50 eura.

Ležaljke na plaži koštaju od 6 do 20 eura, zavisno od lokacije, ali bez suncobrana, koji se dodatno plaća.

Na Tripadvisoru u restoranu Big Ben pronašli smo file brancina za 14.20 eura, tjesteninu s plodovima mora za 9 eura te nešto jeftiniji crni rižoto i lazanje za 8 eura. Coca-cola je 2.60 eura, a cijeđeni sokovi oko 3 eura. Kugla sladoleda varira od 1 do 2 eura.

Dnevno bi prema meniju u ovom restoranu četvoročlana porodica potrošila oko 50 eura za ručak plus kuglice sladoleda, što dovodi do iznosa od 400 eura za jedan obrok tokom sedam dana. U blizini Tivta su i Carine Hotel Park s visokim ocjenama i all-inclusive ponudom za 1.500 eura.

Za apartmanski smještaj i hranu porodici će trebati najmanje 1.000 eura, dok će za hotelski smještaj s uključenim doručkom i ručkom u restoranu izdvojiti najmanje 1.730 eura.

U Albaniji noćenje 50 eura, a Coca-cola 1.80 eura
Posljednjih godina Albanija privlači sve veći broj turista. U Hrvatskoj se često spominje kao alternativni izbor visokim cijenama na njihovoj obali, a sve je više otkrivaju i turisti iz zapadne Evrope.

Najveći grad na albanskoj obali je Drač, koji se nalazi na sjevernom djelu i udaljen je oko 30 kilometara od glavnog grada. Drač s okolinom je najposjećenije mjesto na albanskom primorju, stoga smo provjerili cijene smještaja i hrane.

Apartmani se kreću od 300 do 900 eura, zavisno od nivoa opremljenosti, kao i blizini centra. Ima i skupljih apartmana s lošijom opremljenosti, kao i jeftinijih koji su moderno uređeni.

Apartman veličine 70 metara kvadratnih za četvero udaljen je tek 200 metara od plaže, gosti su ga ocijenili s 9.2. Za sedam dana četveročlana porodica će izdvojiti 300 eura, što je 50 eura za noć.

Hotelski smještaj je u poređenju s Crnom Gorom i Hrvatskom dosta povoljniji.

Hrana je takođe povoljnija pa se ručak za četvoro može pronaći i za oko 40 eura. Filet lososa s prilogom košta 10 eura, rižoto od plodova mora 8 eura, tjestenina sa školjkama 9.50 eura, a piletina s prilogom 7 eura. Coca-Cola, kao i drugi gazirani napici najjeftiniji su upravo u Albaniji – oko 1.80 do 2 eura, a kugla sladoleda u restoranu je 2 eura.

Sedam dana uz apartman od 300 eura i na jedan obrok u danu, porodicu će u prosjeku koštati 647 eura.

Krf cjenovno najsličniji Dubrovniku
Za ljetovanje u Grčkoj cijene hrane su dosta veće nego u Albaniji. Tjestenina s plodovima mora košta 22 eura, file orade 17, piletina na žaru euro manje, Coca-Cola 4 eura, a za cijeđeni sok ćete izdvojiti čak 6 eura. Porodica s dvoje djece sladoled je prošle godine plaćala od 10 do 12.80 eura, a ove će ih godine koštati osjetno skuplje – od 12 do 16 eura.

Za sladoled i jedan obrok u restoranu za sedam dana potrebno je izdvojiti više od 700 eura, što je gotovo jednako cijenama u Dubrovniku. Cijene ne uključuju dodatnu hranu i piće tokom dana, kao ni ulaznice za turističke atrakcije, trošak prevoza te dodatne troškove, poput najma ležaljki.