monstat

Crna Gora: Cijene usluga i proizvoda više za 5,4% nego prošle godine

Autor: Biznis.ba
Crna Gora: Cijene usluga i proizvoda više za 5,4% nego prošle godine
Foto: Ilustracija

​Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje u Crnoj Gori u aprilu su, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u odnosu na isti period prošle godine, u prosjeku bile više 5.4 posto, objavila je danas Uprava za statistiku - MONSTAT.

Potrošačke cijene su u aprilu u odnosu na mart u prosjeku više 0.1 posto.

"Najveći utjecaj na mjesečnu stopu inflacije imao je rast cijena kada je riječ o odjeći i obući, voću, povrću, vazdušnom prevozu putnika, gorivu i mazivu za motorna vozila, uslugama smještaja, kafi, čaju i kakau", navodi se u saopštenju.

Potrošačke cijene u periodu od januara do aprila, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prosjeku su više 4.9 posto, prenio je "RTCG".

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u aprilu je u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast cijena u grupama odjeća i obuća - 3.6 posto, prevoz - 0.5 posto, restorani i hoteli - 0.4 posto, zdravlje i rekreacija i kultura po 0.2 posto.

Pad cijena zabilježen je u grupama ostala dobra i usluge (1.7 posto), namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (1.3 posto), kao i hrana i bezalkoholna pića (0.4 posto).