U susret ljetnoj sezoni

Crna Gora: I dalje neizvjesna izgradnja benzinske pumpe na autoputu

Autor: Biznis.ba
Crna Gora: I dalje neizvjesna izgradnja benzinske pumpe na autoputu
Foto: Arhiv

Iako se bliži još jedna ljetnja sezona i dalje je neizvjesno da li će na prvoj dionici autoputa i kada biti izgrađena benzinska pumpa. Za taj posao već treći put nema zainteresovanih na tenderu Monteputa, a da je benzinska pumpa sa pratećim sadržajima potrebna, kažu vozači.

I dok na Zlatici, u neposrednoj blizini ulaska na autoput, niču nove benzinske pumpe, nema još zainteresovanih koji bi ih gradili na prvoj dionici. Zato se vozačima preporučuje da prije putovanja ovom trasom provjere nivo goriva u rezervoaru.

Ovo posebno važi ako dolazite iz pravca Podgorice jer se dionica sa 60 metara kod Smokovca diže na 1.100 metara nadmorske visine, pa je potrošnja goriva povećana.

Da na autoputu, iako je samo tek 41 kilometar, fali benzinska pumpa s restoranom i ostalim sadržajima smatraju i vozači.

Izgradnja pumpe sa obje strane autoputa predviđena je u Gornjim Mrkama, prenosi Investitor me.

Osim pumpi na tom lokalitetu trebalo bi da bude i restoran ali i informativno-turistički punktovi, služba prve pomoći, a planiran je i servis za opravku vozila.

Kada se sve to može očekivati iz Monteputa koji upravlja prvom dionicom nisu mogli da preciziraju.

Ana Palibrk iz Monteputa je pojasnila da je drugi poziv objavljen u decembru 2023. i da je i dalje u toku za lokaciju koja se nalazi na desnoj strani u smjeru iz Podgorice, jer je, kaže, na zahtjev jednog od ponuđača, produžen rok za dostavljanje tenderske ponude.

“Na javni poziv za podnošenje ponuda zadavanje u dugoročni zakup, na period od 25 godina koje se nalaze u katastarskoj opštini Mrke- lijeva strana u smjeru iz Podgorice nije stigla ni jedna ponuda. Taj poziv će biti ponovljen”, kazala je ona.

I to će biti treći tender od septembra za lijevu stranu trase dok će se krajem aprila znati ima li zainteresovanih za gradnju pumpe sa pratećim sadržajima na desnoj strani.

U međuvremenu Monteput je izmijenio dio uslova tendera pa je potencijalni zakupac na 25 godina državi u obavezi da umjesto naknade od pet posto ostvarenog prometa, sada plaća jedan cent po prodatom litru goriva dok je godišnja zakupnina od gotovo 67.000 eura ostala nepromijenjena.

Prema saznanjima portala Investitor.me, naftne kompanije ne vide interes da grade pumpu na dionici dugoj svega 40 kilometara, pa se stoga nisu ni javljale na tendere.

Kompanije čekaju da se izgradi dionica makar do Andrijevice, kako bi napravili novu procjenu.