Regija

Crna Gora kupuje od SAD 67 oklopnih vozila vrijednosti 36 miliona dolara

Autor: Biznis.ba
Crna Gora kupuje od SAD 67 oklopnih vozila vrijednosti 36 miliona dolara

Crnogorsko Ministarstvo obrane dobilo je zvaničnu ponudu američke Vlade za nabavku 67 oklopnih vozila, čija je vrijednost 36 miliona dolara.

Potvrda iz crnogorskog Ministartva stigla je nakon što je u petak američki državni sekretar Mike Pompeo rekao u Podgorici da je ove nedjelje SAD ponudila Crnoj Gori ugovor o najvećoj prodaji vojne opreme u historiji dvije nacije, koji uključuje isporuku lakih taktičkih vozila vrijednih 36 miliona dolara.

Alma Ljuljanović Jovićević iz Ministarstva odbrane Crne Gore rekla je da u narednih dvadesetak dana očekuje da ta Vlada prihvati ovaj vid poslovnog aranžmana s Vladom SAD-a i da mogu očekivati da u 2020. godini imaju prvi kontingent vozila, prenosi Beta.

Riječ je o lakom oklopnom patrolnom vozilu pogodnom za međunarodne operacije. Dizajnirano je tako da bude jače, sposobnije, fleksibilnije, lakše za transport i popravku, i iznad svega, da pruži bolju zaštitu vojnicima, nego njegov prethodnik hamer.

Crna Gora će tako postati nakon Amerike i Slovenije, treća država čiji će vojnici moći da koriste ovo vozilo. Prema najavama nabavka vojne opreme bit će finansirana iz kredita.

Biznis.ba