region

Crna Gora: Moguće poskupljenje struje krajem godine

Autor: Biznis.ba
Crna Gora: Moguće poskupljenje struje krajem godine
Foto: Ilustracija

Eventualno poskupljenje struje zavisi od više faktora, između ostalog, hidrološke situacije, proizvodnje i uvoza električne energije, saopštio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović i dodao da će se vidjeti kakva će situacija biti krajem godine.

- To će zavisiti od hidrološke situacije, od toga koliko će hidrelektrane proizvoditi u određenom momentu, kolika će biti potentnost solarnih i vjetroelektrana, koliko ćemo biti u obavezi da uvezemo električne energije i po kojoj cijeni. Sve su to ulazni parametri na osnovu kojih se pravi projekcija da li će struja da poskupi - rekao je Mujović u emisliji Link na Radiju Crne Gore.

On je dodao da Crna Gora mora da uvozi određene količine električne energije, umjesto da struja bude jedan od izvoznih aduta i da se na taj način pumpa budžet, prenosi portal RTCG.

Mujović je kazao da će naredna godina biti izazovna za čitav energetski sistem i podsjetio da se cijena električne energije u Crnoj Gori nije mijenjala posljednjih 12 godina, što smatra prilično neodrživim rješenjem.

- Da ne prejudiciramo, vidjećemo kakva će biti situacija krajem godine sa aspekta da li cijena treba da se poveća ili ne, ali želim da istaknem da će oni koji treba da budu zaštićeni i na koje bi poskupljenje struje bio atak, biti zaštićeni - saopštio je Mujović.

On smatra da postoji način da se to postigne kroz različite tarifne mehanizme.

Mujović je apelovao i da se električna energija racionalno troši.

On je kazao da će finalni proizvod nakon ekološke rekonstrukcije Termoelektrane (TE) Pljevlja biti gips, zbog čega je plan da se proizvode gipsane ploče.

- Mi smo prostornim planom Pljevalja predvidjeli izgradnju takve fabrike na lokalitetu deponije Maljevac i postoji jasan plan i želja da se takva fabrika pokrene - rekao je Mujović.

On je naveo i Bijelo Polje kao grad u kojem treba rješavati ekološke probleme.

- Sredinom jula građani će moći da apliciraju za klima-uređaje za subvencije, a paralelno radimo i na istraživanjima da li se problem zagađenja može riješiti korišćenjem bio-mase putem daljinskog grijanja. Imamo britanskog partnera koji radi istraživanja - saopštio je Mujović.

On smatra i da je proizvodnja eloksirane bravarije u Željezari Nikšić realna.

Mujović je, govoreći o uzroku nedavnog nestanka struje u Crnoj Gori i zemljama okruženja, kazao da vjeruje da je havarija uzrokovana nizom simultanih ispada. On je objasnio da su havarije u elektroenergetskom sistemu nešto bez čega se ne može, odnosno da se ne može postići 100 odsto pouzdan sistem.

Mujović je dodao da je Crna Gora dio interkonekcije, kao i da je njena loša strana što se svaki potres održava na sve.