reformski instrument

Crna Gora potpisala sporazum od 2,5 miliona eura pomoći u sektoru energetike

Autor: Biznis.ba
Crna Gora potpisala sporazum od 2,5 miliona eura pomoći u sektoru energetike
Foto: X

Predstavnici EU i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su, u okviru Reformskog instrumenta, sporazum vrijedan 2,5 miliona eura za pomoć Crnoj Gori u energetskoj sigurnosti, investicionoj klimi i upravljanju kompanijama u državnom vlasništvu.

EBRD će, kako je saopšteno, podržati unapređenje regulatornog okvira koji promoviše obnovljivu energiju i integraciju crnogorskog u evropska i regionalna tržišta električne energije. To je ključno za zelenu tranziciju i integraciju Crne Gore u EU, prenosi Mina.

EBRD će, takođe, promovisati veću efikasnost i dobro upravljanje u državnim preduzećima.

Ambasadorica EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, potvrdila je još jednom snažnu podršku pristupanju Crne Gore EU, te čvrstu opredeljenost EU da pomogne Crnoj Gori u sprovođenju preostalih reformi.

Šef Kancelarije EBRD-a za Crnu Goru, Remon Zakarija, rekao je da ta finansijska istitucija rado ulazi u partnerstvo s EU kako bi podržala Crnu Goru u unapređenju i sprovođenju ključnih reformi u energetskom sektoru i korporativnom upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu.

Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, kazao je da taj resor odlično sarađuje s Delegacijom EU, koja pomno prati i podržava sprovođenje energetske tranzicije u Crnoj Gori.

Crna Gora i EU su prošle godine počele da implementiraju Reformski instrument sa početnim grantom od deset miliona eura iz budžeta EU. Cilj tog instrumenta je da obezbijedi tehničku ekspertizu i prenese znanje Crnoj Gori za važne strukturne reforme njene privrede.

Reformski instrument takođe pruža platformu za zajednički i koordinisan rad Crne Gore i ključnih međunarodnih partnera na otključavanju potencijala za rast. Osim EBRD-a, ostali partneri su za sada Svjetska banka i porodica UN-a.