uslijed visokih temperatura

Crna Gora: Potrošnja struje porasla 12%, ali elektroenergetska situacija stabilna

Autor: Biznis.ba
Crna Gora: Potrošnja struje porasla 12%, ali elektroenergetska situacija stabilna
Foto: Ilustracija

Elektroenergetska situacija u Crnoj Gori je stabilna i pored činjenice da je proizvodnja električne energije iz domaćih izvora znatno manja u odnosu na potrošnju, saopšteno je iz Elektroprivrede.

Kako su naveli, visoke temperature doprinijele su da se, tokom augusta, potroši oko 325 GWh električne energije, računajući i gubitke na mreži, odnosno 12% više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Najveća dnevna potrošnja zabilježena je 13. augusta i iznosila je 11,7 GWh.

- Elektroenergetskim bilansom, podsjetimo, proizvodnja energetskih objekata EPCG u augustu projektovana je na ukupno 205 GWh, dok je planirano da kupci električne energije u Crnoj Gori u istom periodu potroše 251 GWh - navodi se u saopštenju.

Energetski objekti u sastavu EPCG, TE Pljevlja i HE Piva, tokom ovog mjeseca, proizvešće oko 214 GWh.

- Smanjeni dotoci i redovni godišnji remont HE Perućica učinili su da najveći oslonac crnogorskog elektroenergetskog sistema tokom osmog mjeseca bude TE Pljevlja koja je, uzimajući u obzir udio i dva vjetroparka - na Krnovu i Briskoj Gori, koji proizvode nezavisno od Elektroprivrede Crne Gore, proizvela, čak, 64% ukupnih količina iz domaćih izvora - kazali su.

Iako je Elektroenergetskim bilansom proizvodnja Termoelektrane bila projektovana na 135 GWh, jedini termoagregat u našoj zemlji proizveo je 147 GWh. Podaci, takođe ukazuju da je HE Piva bila gotovo na nivou projektovanih 70 GWh, prenosi Ekapija.

- Nedostajuće količine električne energije nadomještene su iz uvoza. Na taj način obezbijeđeno je 126 GWh za šta je izdvojeno 12,4 mil EUR. No, iako je tokom avgusta potrošeno 30 GWh električene energije više u odnosu na isti period lani, zahvaljujući nižoj jediničnoj cijeni i efektima koje su uspjeli da postignu zaposleni u Direkciji za upravljanje energijom, trošak uvoza 2,2 miliona je manji u odnosu na august 2023. - pojasnili su

Ono što je najvažnije, dodaju, EPCG je već ugovorila nabavku nedostajućih količina energije za septembar.

- To će, uz tradicionalno dobru pogonsku spremnost i pouzdanost naših proizvodnih objekata, doprinijeti elektroenergetskoj stabilnosti i urednom snabdijevanju potrošača u Crnoj Gori i tokom trećeg ovogodišnjeg kvartala - zaključuje se u saopštenju.