Regija

Crna Gora razmatra uvođenje neradne nedjelje u trgovinama

Autor: Biznis.ba
Crna Gora razmatra uvođenje neradne nedjelje u trgovinama
Politički analitičar Predrag Drecun rekao je za crnogorski portal CdM da će ovo biti značajna promjena u navici potrošača i trgovaca jer su dugo navikli da trgovine radile nedjeljom.

"Ovo će sugurno voditi striktnijem poštovanju zakona u smislu broja sati u radnoj nedjelji. Vjerovatno je da će se ovo odraziti na profit ali će se brzo sve to nivelisati jer će se ljudi prilagoditi pa će više trgovati drugim danom vikenda, a to je subota, ili petkom. Da bi se ovo komentarisali mora proći neka tri mjeseca da se vidi kako će sve to funkcionisati u praksi" rekao je Drecun.

Potpredsjednica Demokrata ekonomista Zdenka Popović kazala je da smatra da, iako je prijedlog jednog broja trgovaca o uvođenju neradne nedjelje podržao Odbor udruženja trgovine Privredne komore, jako teško će se postići dogovor poslodavaca i trgovaca.

"U ovom slučaju interesi poslodavaca i trgovaca su u potpunosti suprostavljeni i teško će se naći neko kompromisno rješenje. U demokratskim društvima, nedjelja je odavno neradni dan. Ako je činjenica da u trgovini uglavnom rade žene koje inače rade i kad nisu na poslu, onda je jasno koliko bi njima značio jedan slobodan dan. U krajnjem, trgovina nije djelatnost koja zahtijeva neprekidan rad i samo dobrom organizacijom promet koji bi se ostvarivao nedjeljom mogao bi da se prelije na neki drugi radni dan. Problem poslodavaca koji se legalno bave trgovinom u slučaju uvođenja neradne nedjelje mogla bi biti siva ekonomija koja bi u tom slučaju bila u ekspanziji", ističe ona.

Dodaje, da bi mogli stati rame uz rame kada je u pitanju trgovina sa svim demokratskim društvima, država mora stvoriti uslove i poslodavcima da normalno rade i stvaraju dohodak i trgovcima da ne strijepe od ucjena poslodavaca eventualnim otkazima usljed smanjenog prometa zbog neradne nedjelje.

Iz Unije slobodnih sindikata poručuju da podržavaju ovaj prijedlog. Posebno ističu da bi realizacija "neradne nedjelje" dala doprinos očuvanju porodice kao osnovne ćelije društva.

Da podsjetimo, sekretarka odbora udruženja trgovine Milica Tomašević jučer je pojasnila da je inicijativa za uvođenje neradne nedjelje potekla od jednog broja trgovaca, predstavnika trgovačkih lanaca, sa kojima je Komora razgovarala tokom obilaska preduzeća sjeverne i centralne regije.

Uz to, kako navode iz PKCG, prijedlozi su da se shodno određenim neradnim danima u Crnoj Gori, odrede i dani radnih nedjelja, odnosno shodno dogovoru trgovaca proporcionalno odredi dežurstvo nedjeljom, kao i radne nedjelje pred državne i vjerske praznike. Također, u mjesecima sezone kada je povećan obim posla (juni, juli i august) trebalo bi uvesti radne nedjelje kako bi svi spremno odgovorili potrebama sezone.

Treba napomenuti da pojedine zemlje EU godinama imaju zakonski regulisanu neradnu nedjelju u trgovinama.

Biznis.ba / Klix.ba